Je to už hezkých pár let, možná deset, co jsme s kamarádem nevěřícně kroutili hlavou nad (a, přiznejme si to, vysmívali se) doporučením galicijské odrůdy Mencía coby alternativy červeného burgundského. Uplynula spousta vody a já piju Mencíu z Bierza či Ribeira Sacra častěji než dobrý Pinot Noir a leckterá tamní vína ve mně dokáží vzbudit podobné emoce jako právě dobrá burgunda :-) Mezi moje zásadní oblíbence patří Raúl Pérez, ať už jeho vlastní vína nebo projekty na kterých spolupracuje. Zásadní je především domovské vinařství z Bierza Castro Ventosa a pak projekt Ultreia, jehož hvězda neustále stoupá. Vidět je to dost na základu Ultreia Saint Jacques 2017, kde na rozdíl od top selekcí zřetelně stoupla i produkce, vinař neustále hledá (resp. se snaží získat) nové skvělé vinice. Základ stále tvoří obec Valtuille del Abajo, ale důležitou roli hraje i sousední Villadecanes a postupně se přidávají i další obce – dnes již velmi slavný Corullón, Villafranca del Bierzo či Cacabelos. Stále se ale bavíme o místech vzdálených od Valtuille del Abajo do 5 km vzdušnou čarou, byť vzhledem ke skokům v nadmořské výšce i podloží je to hodně ošemetný údaj, a vinicích ve věku 50+ let (nejstarší přes sto). Dnes již vína vzniká asi sto tisíc lahví, ale styl zůstává velmi podobný, byť se i přes chlastací zábavný projev stává o něco serióznějším. Docela detailně jsem se rozepisoval o ročníku 2014, vínu jsem před rokem a půl věnoval celý článek, a totéž dělám dneska k sedmnáctce. Jinak řečeno mne to baví hodně :-)
Odrůdově tohle víno není čistá Mencía, ale ze smíšených výsadeb tam přijde i část Alicante Bouschet (Garnacha Tintorera), Bastardo (alias Trousseau) i trocha bílých odrůd. Saint Jacques fermentuje spontánně v nerezu a velkých (5000l) dřevěných kádích s významným podílem celých hroznů. Další školení probíhá dnes už především v použitých barrique sudech zhruba rok. Lahvováno bez filtrace a čiření a snad jen s minimálním sířením do burgundské láhve s celokorkem a kovovou záklopkou. Vinařství zjednodušilo přední vinětu a je to ku prospěchu, oproti dřívějšku z ní jde snáze rozlišit jednotlivá vína v Ultreia řadě. Barva tmavší, ne úplně čirá. Tmavě čerstvě drceně ovocné, borůvka, mix „veselejších“ červených tónů, peckoviny, florální fialková vůně, s břidlicově minerální linkou a dotykem dřeva a koření, lehce masitá divočejší tón. Na základ dost vrstevnatá záležitost. V chuti suché s fajn kyselinami a dobrou pitelností, ale zároveň plnější a se sladší ovocností, extrémnější teplejší rok je zde znát. Ovocnost kopíruje vůni, trochu svíravé, pěkné třísloviny a dobrá délka. Vyvážené, povedené charakterní červené, kterému prospěje ještě trocha zrání. Decanter 93, Wine Advocate (Luis Gutiérrez) taktéž 93. Za deset éček dobrá investice.