Z Burgenlandu samozřejmě nejraději sahám po Frankovce, ale tentokrát si udělal radost lahví Pinot Noir 2017 biodynamického vinařství Heinrich (web, nedávno jsem tu psal o několika jejich dalších červeniskách). Jde o mix vinic z východního i západního břehu Neziderského jezera, kvašeno spontánně, macerace dva týdny, šest měsíců zrání ve velkých a sudech a použitých 500l, lahvováno před rokem. Burgundská láhev, kovová záklopka, skleněný VinoLok. Pěkná rubínová barva. Čistá, svěží, precizně ovocná vůně, červené peckoviny do třešní, jen decentní dotyk dřeva, florální až herbální (marihuanová) linka. Suché, poměrně lehkonohé, svěží šťavnatě červeně ovocné, křehčí přímočařejší styl, poctivé, slušně dlouhé, s minerální linkou v závěru, skvěle pitelné. Sympatické víno. Jeden z impulzivních nákupu při náhodném zabloudění do nového obchodu Global Wines na pražském Náměstí Míru, 365 kaček to stálo (stejně jako základní Zweigelt a Frankovka). Jejich vyšší řady má v nabídce VinoVinoVino.
Už je to pár měsíců, co jsem se u dovozce WeinOrt zúčastnil výtečné vertikály vinice Nierstein Pettenthal vinařství Kühling-Gillot (viz už poněkud starší zápisek), z nepochopitelného důvodu jsem se o ní zmiňoval snad jen na Instagramu a článek nepsal. Příjemně zdegustován jsem podlehl lákání a nakoupil ve vinotéce pár lahví všeho možné, včetně BattenfeldSpanier Hohen-Sülzen Riesling trocken 2016 (VDP Ortswein), tedy vína od partnerského podniku (Carolin Spanier-Gillot a Olivier Spanier jsou manželé). Loni jsem se tu zmiňoval o několika jejich špičkových vínech. Hohen-Sülzen mne v minulosti opakovaně nadchlo, jde o směs více vinic (byť dominovat bude Kirchenstück) v okolí jedné obce, i staré výsadby, samozřejmě vedené v biodynamice. Kvašeno spontánně ve dřevě, v sudech na kalech několik měsíců zrání (přibližně do března následujícího roku). Láhev pistole, silná kovová záklopka, kvalitní celokorek. Tmavší citronová až lehce nazlátlá žlutá barva. Výrazná vůně, slinosbíhavá svěžest a jasné kyseliny ale zároveň zralá koncentrace a síla. Kombinace sladší ovocnosti, do zralých broskví, s lehce medovým tónem, trochou bylinek a minerální až kouřovou linkou. Vrstevnaté, Suché, šťavnaté s výraznou kyselinou a jen velmi decentním dotykem cukru, čisté, středně plné ale přes jen 12 % alkoholu důrazné, opět něco broskví a bylinek, se slaností v dlouhém doznívání. Už teď ve výborné kondici k pití a parádní klasický suchý ryzlink. Cena k pětistovce.