Jak se dělá nové Chardonnay v Crand Cru kvalitě a také ceně? Stačí, když jste ruský miliardář. Pak si koupíte Château La Grâce Dieu Des Prieurs v Saint-Émilionu. Následně zahájíte velkou obnovu, jejíž součástí je v roce 2014 i osazení jedné hektarové parcely právě odrůdou Chardonnay a také přeroubování původních keřů Merlotu právě na šardonku. Následně najmete špičkového sklepmistra. Potom na panenské sklizni zkoušíte různé druhy sudů, podílů malolaktiky a dalších způsobů zpracování. A pak slíbíte, že ze sklizně 2019 už bude víno právě Grand Cru kvality a cenou směřováno mezi špičku francouzských vín. Jo a budete ho prodávat jen v magnumkách. Samozřejmě, vzhledem k apelačním pravidlům oblasti, půjde o prosté Vin de France. Ale kdo ví, třeba nastolí nový trend a za dvacet let dostane apelaci vlastní. Jako Sassicaia. A všichni budeme pravidelně mluvit o bílých „superémilioncích“. Pokud máte pocit, že mi to celé přijde trochu úsměvné, ač jinak jsem velkým zastáncem odrůd vysazených na nečekaných místech a boření vinných předsudků, tak máte samozřejmě pravdu.
To mi mnohem víc sedí jiné nápady. Třeba jak představit naturální víno širšímu publiku. Tam stačí být populární zpěvačka s oblibou v nemanipulovaných vínech. Nechte si připravit oficiální nesířené bio Beaujolais (stojí za ním Gerard Belaid a Philippe Jambon) coby párování ke svému novému albu a… to stačí :-) Mimochodem pohled z tří oblíbených podniků na téma „proč stále více špičkových restaurací sahá po naturálních vínech“. A narazil jsem i na zajímavý a širokému publiku přístupný text o efektech síření na víno.
Novela vinařského zákona v ničem nesplnila očekávání, říká Vinařská asociace ČR a Asociace soukromého zemědělství ČR text. Zvýšení byrokracie, více plastů, žádný efekt na klamání díky názvům moravských obcích na lahvích s dovozovým vínem, efekt na zlepšení výběru daní z údajného černého dovozu není vidět, falšuje se furt…
Robert Parker, určitě jeden z vůbec nejvlivnější světových kritiků vína a osoba, která hodně ovlivnila celý obor, oficiálně jde do důchodu. Kontrolní podíl ve svém magazínu Wine Advocate prodal již před sedmi lety a vzdal se funkce šéfredaktora, v roce 2017 pak přešel 40% podíl časopisu pod Michelin. Pro Wine Advocate hodnotí spousta lidí a označení RP u bodů už mnoho let neznamená, že jde o body opravdu od Parkera. Přesto je Parkerův úplný odchod jakýmsi symbolickým koncem éry, kdy jedno číslo na stobodovce dokázalo prodat kontejnery konkrétního vína, navýšit ceny, vytáhnout vinařství na výslunní a udělat z něj hvězdu. Či naopak jiné lahve odsoudit k dlouhému prodlévání někde ve skladu.
V tomhle kontextu je dobrý pohled na žebříček stovky nejvlivnějších lidí v UK vinařském byznyse. Nepřekvapí, že na prvních pozicích najdete šéfy vinných sekcí (resp. BWS – beer, wine, spirits) řetězců jako Waitrose, Aldi či Tesco…
Neznámý zloděj nedávno řádil ve Vosne-Romanée, z Domaine Forey si odnesl více než tisíc lahví, běžných i velkých formátů. Jednalo se především o nový ročník 2017 připravený k distribuci, včetně Grand Cru Echezeaux a Clos Vougeot. Ale také starší ročníky z archivu, viz kompletní seznam. To jen kdyby se náhled někde objevilo v prodeji za podezřele zajímavou cenu…
Château d’Yquem, producent jednoho z vůbec nejslavnějších (a nejdražších) sladkých vín světa, má momentálně vinice v přechodu na plné bio zemědělství a následovat by měla biodynamika. Stejného majitele má taktéž bordeauxská legenda Château Cheval Blanc a i zde se o biodynamice uvažuje. Jen tedy po loňském masakru s padlím, které u bio(dynamických) producentů jako Palmer nebo Pontet-Canet znamenalo naprosto brutální ztráty ve vinicích, si to ještě musí pořádně promyslet a vyzkoušet…