Müller Thurgau 2017 jakostní z Žernoseckého vinařství. Sedmnáctkové milerky udělali více šarží, mám obavu že i u jakostky, tohle je každopádně č. 1417 a spontánní nákup v novém obchodě Global Wines na Náměstí Míru, kam jsem šel pro dárkovou krabici na pár lahví :-) Stála 145 Kč a předpokládám, že půjde sehnat i levněji. Zelená štíhlá láhev, plastová záklopka, korek lepený z drti s pevnou dvojploškou. Světlá barva. Čistá svěží vůně, lehce muškátová až do mýdlova, jemně kořenitá, spíše florální, decentně kopřiva. Suché, čisté, výraznější kyselina, svěží, lehkonohé, mírně zemité, snadno pitelné, sympatické a poctivě působící pití. Nic z čeho polezete po zdi, ale užil jsem si a pil s chutí.
p>Otevřel jsem nedávno pro radost Champagne Larmandier-Bernier „Longitude“ 1er Cru Blanc de Blancs Extra Brut, což je 100 % Chardonnay z Côte des Blancs od jednoho z nejtradičnějších pěstitelů. Jde o obce Vertus, Oger, Avize, Cramant, tedy jakousi linii zeměpisné délky (ještě mají cuvée Latitude) :-) Jedou v biodynamice, typicky používají velké dřevěné sudy (4000l od Stockingera), primární kvašení spontánně, delší ležení na kalech než jdou vína do lahví a tak. Projev nových sudů nechtějí, než se z nich stanou „použité“ tak je zajíždí a rozpouští právě v Longitude. To má základ 60 % jednoho ročníku (bohužel na lahvi neuvedeného) a 40 % je solera založená v roce 2004. Následně víno zraje na lahvi 2 a více let na kalech v lahvi, dozáž po odstřelu malá, ke 3 g/l (poslední roky postupně snižují), každou láhev pouští na trh nejméně půl roku do odstřelu aby měla čas se srovnat. Tmavší citronová barva, pěkné perlení menších bublinek. Čerstvá, slinosbíhavá, citrusová vůně, lehce dotyk květového medu a nazrálost, decentní krémovost a navinulejší ovocné tóny. Ta kombinace jisté uleželosti a stále energické čerstvosti je bezva. Suché, šťavnaté, super kyseliny, lehce nazrálé, delší, vyvážené pití. Dozáž zřetelně jen trošku, dotyk pro uhlazení. V chuti sympaticky přímé ale ani na vteřinu nenudí a láhev snadno mizí, hodně klasické pití. Líbí velmi.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)