Minulý týden jsem měl možnost ochutnat a pít tři vína od vinařství I Campi (web) z Benátska, vlastního podnik známého enologa a konzultanta Flavia Prà. Základ jejich produkce tvoří Soave a Valpolicella, resp. Amarone, mají zhruba 12 ha vedených bez herbicidů a pesticidů ze kterých připraví 60 tisíc lahví ročně. Lugana „Campo Argilla“ 2018 je Turbiana (alias Trebbiano di Lugana) z jihu jezera Garda připravená čistě v nerezu s půl rokem zrání na kalech. Svěží, čisté bílé, ve vůni spojující bílé ovoce a trochu florálních tónů, s dobrou pitelností a lehce nahořklým závěrem, snadno přístupné a osvěžující. Soave Classico „Campo Vulcano“ 2017 (Garganega 85 %, Trebbiano di Soave 15 %) vzniká technicky prakticky stejně, v projevu je víno o něco nazrálejší a bohatší, s fajn kombinací citrusových a pikantnějších tónů, nijak plné ale docela důrazné, s bezva kyselinou, pěkně postavené. Více než slušná klasika.
Ale logicky mne nejvíc bavila Valpolicella Superiore „Campo Prognare“ 2005 (podle všeho s trochu divočejším odrůdovým složením s velkým podílel Corvinone a obsahující Croatinu, dnes mají toto víno postaveno rovným dílem na odrůdách Corvina, Oseleta a Croatina ale deklarují jej coby Rosso IGT Veneto), částečně fermentováno ve dřevě a v sudech i školeno zhruba rok. Ve vůni nazrálé, bohaté, červené ovoce do džemových tónů, sušené hrozny, kořenitost, trocha „sous bois“. Hlubší, v parádní kondici. V chuti suché, plné, koncentrované a bohaté a s výbornou kyselinou která to celé udržuje vyvážené. Delší, charakterní, starosvětské červené. Krásná, mohutnější záležitost. Nenašel jsem žádný e-shop, který je u nás vede, ale podle všeho I Campi prodávají Sváčkova lahůdkářství. Akorát se tam bojím zajít, protože bych nejspíš odešel se zásobou šunek, sýrů a dalších pochutin na několik týdnů… :-)