Při nedávné návštěvě restaurace Aromi jsem neodolal lahvi ArPePe Valtellina Superiore Grumello „Rocca de Piro“ 2012. O vinařství už jsem tu psal a jejich vína mám moc rád. K velkému překvapení jsem zjistil, že tu dosud nemám reportáž z loňské výborné průřezové degustace narvané informacemi a skvělými víny, setkání přímo s vinařkou Isabellou Pelizzati Perego. No možná se ještě časem vzmůžu a vše to hodím na papír :-) Každopádně tohle víno pochází ze dvou různých vinic v oblasti Grumello, obou přímo v majetku Ar.Pe.Pe. a vlastně hned nad budovou vinařství, v nadmořské výšce 350 až 500 metrů. Odrůdově je to samozřejmě stoprocentní Chiavennasca alias Nebbiolo, různých klonů, z keřů 50+ let starých. Kvasí a maceruje skoro dva měsíce v 50 hl dřevěných tancích a zraje dva roky především v 55 hl starších a netoastovaných sudech (pracují s tradičním kaštanem, ten dnes pořizují především, dubem a akátem) a následně ještě v lahvi, na trh šlo až březnu 2017.
Barva vína je nijak hluboká rubínová, již na okrajích nazrávající do oranžové. Ve vůni klasický lehce chladnější mix červených peckovin, višní, se sušenými květy, minerální linka, lehce bylinkové, kamenité. Chuť vůni krásně kopíruje, víno je poměrně lehkonohé (pouhých 12.5 % alkoholu, ještě před pár desítkami let to byla běžná a hodnota u většiny velkých červených vín dobrých ročníků a dneska je to až „podezřele málo“, většina se posunula do zóny 13+), s krásnou jasnou šťavnatou ovocností, bezva kyselinou, lehká svíravost a jemnozrnné třísloviny, vyvážené, krásně pitelné. Nijak své kvality nevyřvává, je uměřeně seriózní, baví mě velmi. Přístupné už teď, ale opravdu bych se nebál, že by ze svých kvalit cokoliv ztratilo (a možná ještě ledasco získá) v průběhu následujících deseti let. Prostě dobré Nebbiolo zdaleka není jen Piemonte a tyhle (pod)horské kousky mi svým způsobem snad sedí i víc :-)