O zajímavém projektu Equipo Navazos už jsem se tu rozepisoval. Jméno Niepoort pak patří k nejvýznamnějším producentům Portugalska a navíc mají spoustu zajímavých projektů a kolaborací po celé Evropě. Navazos Niepoort 2016 je bílé z Jerezu, stoprocentní Palomino z tamních bílých půd ze skvělé polohy Macharnudo Alto, ale připravené jinak než dnes čekáme u sherry. Ještě v osmnáctém století bylo podle dostupných zdrojů běžné, že víno na obyčejné pití se nefortifikovalo. Tohle Vino Blanco spontánně kvasí v klasických 600l sudech a zde i na kalech 8 měsíců zraje. Sud je naplněn jen z pěti šestin a na povrchu vína se spontánně vytvoří vrstva flóru. A pak už jen do lahví a na trh.
Burgundská láhev, kovová záklopka, aglomerovaný Diam10 korek. Barva tmavší, do zlaté. Docela výrazná vůně, zábavný mix peckovinové ovocnosti (broskve), minerality, kouřová linka a jasný projev flóru, trochu Manzanilla dojem. V chuti naprosto suché, čisté, i přes pouhých 12 % alkoholu působí docela plně a důrazně, opět trocha ovocnosti a k tomu mořská slanost, velmi fajn kyselina ale celek docela uhlazený. Vyvážené, charakterní víno, odlišné a skvělé! Tichá nefortifikovaná bílá z Jerezu se samozřejmě najít dají, ale často jde o vlastně docela neutrální nerezovky. Tohle má i něco z tamní klasiky jak ji známe a máme rádi. Vysolil jsem za to skoro 17€, což je víc než stojí většina parádních Fino sherry, ale nelituji ani v nejmenším.