V uplynulých dvou letech jsem popil několik lahví bílé i růžové cavy Reserva de la Música z vinařství Jané Ventura, nakupuji je ve Španělsku pravidelně. Vlastně mne překvapuje, že jsem o nich nic nepsal, jde o pěkně udělané vyvážené příjemné veskrze chutné pití, jako bonus s docela efektní vinětou, na kalech dva a půl roku nebo déle. Viděl jsem je i v ČR, na lístku je měla třeba oblíbená restaurace Medité Tapas v Mariánských Lázních, dováží je Petrus. Rodinný podnik má už téměř stoletou historii a u žezla je nyní čtvrtá generace, Gerard Jané. Sami pracují asi na 20 hektarech, které vedou v ekologickém režimu, ale zároveň mají hrozny od několika spolupracujících vinohradníků v různých částech Penedès. Preferují starší keře a vyšší nadmořské výšky. Dělají i dost zajímavá tichá vína. Vinětami a názvy odkazují k další vášni rodiny, hudbě, jsou poctou violoncellistu Pablu Casalsovi (Pau Casals Defilló), který pocházel z El Vendrell kde vinařství sídlí.
Jejich „DO“ Gran Reserva Vintage 2013 Brut Nature je klasická ročníkovka (nad kterou stojí ještě prestižní cuvée 1914), odrůdově 65 % Xarel·lo a 35 % Macabeo, oboje čistě ze starých keřů (40 až 80 let) z Baix Penedès. Sběr ruční, malá část vína kvasí a zraje ve francouzských dubových sudech. Do lahví šlo v únoru 2014 a na kalech si poleželo 60 měsíců (odstřel ručně setřásaných kalů únor 2019 a uvedeno na vinětě, bez zamražení, dozáž nepřidávána). Pěkná buclatá láhev. Světlejší žlutá barva, vytrvalé perlení menších bublinek. Ve vůni znatelné delší zrání na kalech s tóny sladkého pečiva, k tomu svěží citrusová linka a sušené plody. V chuti úplně suché, čisté, plnější, s dobrou kyselinou ale nic ostrého a uhlazenější. Moc pěkné tělo a stavba, vyvážené, s fajn ovocností, dobrou délkou a decentní nahořklou linkou v závěru volající po dalším doušku. Povedená, serióznější cava, která bude myslím navíc ještě i pozitivně zrát.