Ideální víno? Vzhledem k mým specifickým úchylkám by to mělo být klasické bubliny, v lahvi kvašené a pokud možno z ekologického vinohradnictví, nějakým způsobem kombinované se sherry :-) Teoreticky by se něco podobného, bubliny s vlivem zrání pod flórem / kvasinkovým závojem, mohlo najít mezi crémanty z Jury. Ale já nakonec objevil ještě něco lepšího! Colet Navazos Extra Brut Reserva 2014. Colet je tradiční katalánský výrobce bublin. Není to žádná velká firma, ale rodinný podnik pracující čistě na vlastních vinicích v bio režimu, ročně připraví nějakých 120 tisíc lahví. A to pod přísnější apelací Clàssic Penedès, jsou jedni z těch, co zanevřeli na označení Cava. Equipo Navazos je úžasný v podstatě négociant, který se na začátku zaměřoval především na speciální unikátní lahvování sherry, ostatně u jednoho takového jsem se o nich rozepisoval, ale postupně přidal další moc zajímavá vína a kooperace s různými vinaři (psal jsem tu třeba o super nefortifikovaném bílém z Jerezu).
Tohle víno je stoprocentní ročníkové Chardonnay, druhotná fermentace v lahvi a ležení na kalech 40 měsíců, odstřel před rokem v říjnu 2018. Po odstřelu kalů je coby expediční likér použito sherry, konkrétně Manzanilla a Manzanilla Pasada (tj. výrazně starší, s již ustupujícím flórem a najíždějící oxidací). Výsledek je parádní. Tmavší barva do zlaté, krásné vytrvalé perlení malých bublinek. Ve vůni bezva kombinace zralejšího ovoce, žluté plody, hrušky, s kouřovou linkou a dotykem oříšků. Suché, čisté, s parádní kyselinou, fajn ovocnost, slaně minerální linka, vyváženost, dotyk oříšků, poměrně dlouhé. Zábavná kombinace čerstvosti, ovocnosti a energie, kterou doprovází linka nazrálosti dodaná nejspíše díky sherry. Užil jsem si velmi. Méně už že nejde, jak je u věcí s Navazos na vinětě zvykem, o nic levného. Stálo to nějakých 28€. Ale co už, poskytlo podobný zážitek jako leckteré Champagne. A docela mne nalákalo zkusit i běžné věci od Colet Vins.