Už je to nějaký pátek, co jsem tu psal o Riserva variantě modré velryby, o víkendu si pak v restauraci dal aktuální šarži verze „základní“. Cesconi Blauwal Extra Brut už je zatříděno coby Trento DOC, z certifikovaně bio vinic, zhruba 30 let starých keřů Chardonnay vedených na pergolách. Fermentace v nerezu, plná malolaktika, zrání 8 měsíců na kalech v nerezu a v dubových sudech. Poté přídavek předchozích ročníků a následně druhotná v lahvích a tam hezkých 40 měsíců. Tahle konkrétní láhev byla odstřel 4/2019. Citronová žlutá barva. Vytrvalé perlení malých bublinek. Příjemná vyvážená aromatika, čistá, pěkně ovocná, především žluté plody. Ovocné i v chuti, tak akorát kyseliny a svěžest, trochu plnější, delší, krásně udělané. Vyvážené, na šardonkový Blanc de Blancs docela krémové a uhlazené, pije se to ovšem výborně. Bavilo. Cena bohužel už není zrovna nízká a atakuje šampaňská.
A když jsme u šampaňského… Champagne Christophe Mignon Coup de Foudre Pur Meunier 2010 Brut. Mignon jede ve vinicích čistě (a totéž ve sklepě, i se sírou dost šetří, spoustu postupů přizpůsobuje lunárnímu kalendáři a odráží to i na vinětách) a je to specialista právě na Meunier, tohle víno je postaveno čistě na něm (z obcí Festigny a Le Breuil). Ročníkovka 2010 odstřelená 11/12/2017 a tedy slušně dlouho na kalech i už nějaké to zrání poté. Do lahví šlo ale až v roce 2012, nejprve kvasí a chvilku leží v nerezu a smaltu a následně ještě rok v dubových sudech. Víno existuje s různými úrovněmi dozáže, od nulové přes 2-3 g/l Extra Brut a tento 5 g/l Brut. Pro zmatení je i Coup de Foudre coby směs odrůd, bez zkoumání zadní viněty těžko poznat, vinaři nám to neusnadňují :-) Tmavší zlatá barva. Výrazné perlení malých bublinek. I aromatika je poměrně expresivní, nazrálejší, do medových tónů, pečené malvice a koláč s ovocem, sladší, s linkou sójovky a bylinek. Velmi tomu prospívá vyšší teplota, větší sklo a také vzduch, vlastně nabízelo více až druhý den. Kdy se ještě rozkročilo do šířky a nabídlo i čerstvější exotické ovoce. V chuti krásně suché, výborné kyseliny, slušně plné, minerální, malvicově ovocné, slušně dlouhé, v chuti s až lehce dotykem tříslovin. Druhý den pocitově plnější a uhlazenější. Je to dost „vinné“ a hodně povedené. Vozí Terroir Champagne.