Vinařství Clément & Mathieu Weck (web, moc mne baví nové domény 1. řádu jako zde .alsace) z Alsaska se pomalu ale jistě pouští do „specialit“, z jejich pohledu netradičních směsí či netypických školení. V minulosti mne oslovilo ledasco z jejich klasiky, hlavně parádní sylván a muškát. „Netypické“ věci nejsou žádné divočiny, ale třeba kombinace ryzlinku a rulandského šedého přestřelená barrique sudy, amfory zatím nečekejte :-) V řadě „cuvées confidentielles“ mají i Crémant „L’Ivresse des sens“ Brut Nature 2014, asi hlavně kvůli malé produkci pouhých 1200 lahví, protože jinak je „úplně normální“. Čistý Pinot Noir připravený v nerezu, druhotná fermentace v lahvi a zde na kalech téměř pět let, odstřeleno nedávno. Tmavší žlutá, nazlátlá barva, jemnější perlení. Ve vůni delší zrání znatelné, pěkný mix podzimního ovoce, medu, minerální linka a lehce pražená rýže. V chuti suché, čisté, na bubliny trochu plnější, slušně postavené, zakulacené a krémovější, dobrá délka. Inu proč ne. Upřímně od alsaského crémantu asi čekám trochu živější energičtější projev a nejsem si úplně jist, zda výrazně delší ležení oproti jejich normálním bublinám přineslo něco zásadního navíc. Ale proč ne, rozhodně to je odlišné a pro příznivce uhlazenějších věcí doporučeníhodné.
Živost rozhodně nechyběla Champagne Doyard Révolution Blanc de Blanc Grand Cru non dosé. O vinařství či jejich vínech už jsem tu v minulosti psal opakovaně, patří k šampaňské pěstitelské špičce a některá jejich vína mne velmi nadchla, a to i ve slepé degustaci pro legendárním lahvím. Tohle je stoprocentní Chardonnay ze špičkových Grand Cru obcí Le Mesnil, Avize, Oger a Cramant z vinic vedených ekologicky, docela staré keře, z poloviny školení osm měsíců v malých dubových sudech na kalech a částečně malolaktika. Z půlky ročník 2009 a pak po čtvrtinách ročníky 2008 a 2007, na kalech sedm let a ještě další zrání v lahvi po odstřelu kalů. Dozáž nula. Tak nějak nahrazuje dřívější základ Cuvée Vendémiaire, u Doyardů to prostě berou vážně a nespěchají :-) Ve vůni parádní šardonka, se zralou žlutou ovocností, mineralitou, kouřovostí, s hlubšími zralejšími tóny, trochou máslového pečiva s oříšky. Suché, plnější a poměrně koncentrované, s parádní kyselinou a strukturou, ovocnost, nazrálost, délka, mineralita, zábavnost… je tam všechno. Vyvážené, charakterní šampaňské. Doporučuji vaší pozornosti, vozí Terroir Champagne.