Některé lahve si zaslouží samostatný zápisek. Champagne Bollinger La Grande Année 2008. O vinařství jsem tu psal opakovaně, o Grande Année různých taky. Sice si ujíždím především na pěstitelských Champagne, ale jsou baráky, ke kterým prostě moc výhrad mít nejde. A Bollinger je jedním z nich. Až bude někdy chuť a čas, tak aktualizuji profil o informace o nových sudech z jejich vlastního dřeva, příklonech k ekologické produkci, vysazování dalších odrůd mimo třech nejobvyklejších a tak. Každopádně teď na úvod nějaké ty technikálie, ať je máme z krku. 71 % Pinot Noir a 29 % Chardonnay, mix osmnácti různých cru s dominancí Aÿ a Verzenay pro Pinot a Le Mesnil-sur-Oger a Cramant pro Chardonnay. Fermentace a zrání ve starých dubových sudech. Druhotná v lahvi a delší zrání na kalech (odstřel až v červnu roku 2018, je ale i šarže odstřelená až v listopadu a magnumky zatím furt leží) pod korkem a ne korunkou. Setřásání a odstřel kalů ručně, dozáž „uměřených“ 8 g/l. Jde o první Grande Année vyzrávané v nové lahvi s dlouhým štíhlým krkem vzor rok 1846, od které si slibují (krom toho, že vypadá fantasticky) o něco pomalejší zrání vína. Kombinace bohatšího „hutnějšího“ (ale i finesu a eleganci to postrádá málokdy) stylu Bollingeru postaveného na pinotu a mikrooxidaci ve dřevě s ročníkem bohatým na kyseliny by měla fungovat úplně ideálně.
Nijak tmavá citronová barva. Vůně je… mnohovrstevná. Radikálně se mění s časem a teplotou, tohle je víno teprve na úplném začátku svého vývoje a potřebuje spoustu času a prostoru. Postupem času, a v lahvi jsem nechal něco preventivně i na druhý den (ač to vyžadovalo neuvěřitelnou úroveň sebeovládání, které se mi obvykle dostává v míře znatelně omezenější), se otevřelo od úvodní čerstvé citrusové zábavnosti do hlubší, minerální a až burgundské fascinace. Je tam drobné červené ovoce, rybíz, kouřovost, teplý vosk, sušené plody a lehce slané mandle. Elegance, síla, hloubka. To vše s neuvěřitelně šťavnatou parádní chutí, s páteří vysoké kyseliny, strukturované, pikantně dlouhé, energické. Dozáž je znát, a samozřejmě by mne zajímal projev při čtyřech či šesti gramech místo osmi, ale vyvážené je to výborně. Velké bílé, špičkové šampaňské. Takhle prosím ano! I přes mladičké víno, co se dál ještě zlepší, určitě jedny z vůbec nejlepších bublin, které jsem za poslední roky pil. A laťka je myslím relativně vysoko…