V rámci průzkumu méně známého Španělsko jsem otevřel také láhev Marañones Darío 2016. Jsme v oblasti Sierra de Gredos (tj. nedaleko Madridu), odkud v poslední době přichází stále více báječných vín, „chladnějších“ než je u Španělska obvyklé a tím pádem mi dost vyhovují, zdejší Garnacha dává unikátních projev a baví mne tak jak z málokterých jiných míst. Za Bodega Marañones (web) stojí Fernando García, jeden ze zakladatelů Comando G, a přístup k vinaření je klasika pro menší zajímavé projekty. Využití starých keřů vy vyšších nadmořských výškách, na svazích o které se nikdo nechtěl starat. Ruční práce, v bio a biodynamickém režimu, regulované výnosy, spontánní fermentace, nemanipulované ve sklepě. Základ je samozřejmě Garnacha a v bílé Albillo, ovšem tohle víno vzniká ze staré a málo viděné odrůdy Morate alias Morenillo. Z jedné vinice, Angorrita, na zvětralé žule ve skoro osmi set metrech nad mořem. Fermentace a macerace bez odstopkování, zrání ve starších 500l francouzských dubových sudech zhruba rok. Světlá rubínová barva. Lehce kořenitá, červeně ovocitá vůně, trocha jahody, fajn florální a bylinková linka, čerstvé, trochu vlhce kamenité, dost fajn. Suché, čisté, s bezva kyselinami, snadná pitelnost, delší, červeně ovocné. Na první dobrou nic složitého, ale tak zvláštně milé, i přes přístupnost a chuť to prostě chlastat ve větším s jistou finesou a ledasčím navíc. Zaujalo a musím zkusit i jejich výše postavenou Garnachu.
A ještě jedno Španělsko trochu lehčího střihu. Tentokrát je autorem Compania de Vinos Telmo Rodríguez (web), tedy podnik jedné ze zásadních osobností španělského vinařství, nejtěsněji svázaného s oblastí Rioja, kam se po cestách po světě vrátil do skvělého vinařství Remelluri a pozvedává ho stále výš. Ale experimentuje s potenciálem dalších oblastí a má několik různých projektů. Gaba do Xil Mencía 2016 je Galicie, konkrétně dramatická krajina ve Valdeorras se starými keři tradičních místních odrůd. Jde o základní a docela oblíbené a pravidelně dobře hodnocené (90+) víno, vůbec nevidí dřevo, spontánně kvašená čistá Mencía ze čtyřech různých vinic v nadmořské výšce 400 až 500 metrů. Čerstvá, svěží, kořenitě-ovocná vůně, červené plody, kmín a bobkový list, i zde decentní herbální štych, svým způsobem trochu evokuje některé frankovky. Suché, čisté, docela lehkonohé, s fajn kyselinami a snadnou pitelností, ale zároveň si s tím jde hrát. Čisté, výtečně pitelné, se zajímavou vinětou :-) Ale jo!