O tomhle víně tu píšu pravidelně, už několik ročníků, takže se omlouvám za opáčko. Naposledy jsem se zmiňoval o ročníku 2016, tentokrát se mrkneme na aktuální nejmladší variantu, Raventós i Blanc Blanc de Blancs 2017 Brut. Odrůdově tentokrát 40 % Xarel·lo, 32 % Macabeu a 28 % Parellada, vše v certifikované bio produkci a často ze starších výsadeb (nejstarší 1969, nejmladší 2000), moje šarže odstřel kalů 3/6/2019. Sice značeno jako brut, ale bez dozáže. Čerstvá, krásně svěží trochu výraznější vůně, sušeně květinové, jasmín, minerální a lehce oříšková linka. Úplně suché, čisté, s výtečnou kyselinou a svěžestí, výraznější vytrvalé perlení, mladistvé, energické, skvěle pitelné, vzletné, lehounce grepově nahořklé v dochuti lákající k dalšímu napití. Jo, to mne baví.
Mám moc rád ryzlinky od Lisy Bunn, už je to pár let co jsem tu měl o jejím vinařství článek a za tu dobu se jí trochu rozrostla rodina a kvalita vín šla ještě nahoru, ač souvislost to spíš nemá :-) Saint Laurent vom Rotliegenden trocken 2015 je stoprocentní svatovavřinecké z vinic u Niersteinu, necelé tři týdny fermentace a macerace v 800l sudech, rok školeno v dubových sudech z třetiny jednou použitých či nových. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Již nazrálejší, trochu tmavší pikantnější ovocná aromatika, trochu lesní plody, moruše, a červené peckoviny. Sladší vůně, teplejší, s linkou karamelek a dřeva. Suché, čisté, fajn kyseliny a peckovinové ovocnost, vyvážené, delší, výborně pitelné. Moc hezký vavřinec. Nic složitého, ale solidní pití na celý večer. Lisu vozí Vinonaut.