Intenzivní, až jižně tmavě ovocně hutnější ve vůni, s výraznějšími kořenitými tóny evokujícími kmín, teplejší, se zřetelnou linkou alkoholu a tak trochu likérovým projevem. V chuti suché a s fajn kyselinou, ale troška cukru a také sladkost zralého ovoce a alkoholu tam je nesporně, hutné, extraktivní, poměrně intenzivní, teplejší, delší, vlastně už teď přístupné a s měkkými tříslovinami. Onen až likérový projev je i v chuti, ale překvapivě dobře a snadno se to celé pije. Tak trochu bych nečekal, že podobný popis budu psát zrovna u…
… mladého rulandského z Mělníka :-) Cukernatost na úrovni výběru z bobulí, spontánně kvašeno v kádích 12 dní i s třapinami, školeno rok v americkém barrique. Celková síra pod padesát, nefiltrované, sympatické. Alkoholu naopak přes sedmnáct, trošku šílené. Školní statek Mělník se nezdá! Výrobcem je Experimentální vinařství Trejbal (web) v Domě řemesel Arkadis na Vysoké, hrozny jsou původem ze Slaného, z viniční trati Ovčáry, od pana Matouška. Pinot Noir 2018 jsem měl úplně čerstvě lahvovaný do kalamáře, stejný typ jako jsem tu popisoval nedávno parádní ryzlink. Fakt se mi ta ambaláž moc líbí, i když mi samozřejmě sedí více k vínu, které si s původem v Čechách a na Mělníce spojím snáz.