Po nedávné ochutnávce vinařství Porta Bohemica ve Fajnšmekru jsme v podniku ještě „chvilku“ s vinařem poseděli a něco málo popili, mimo jiné láhev základního neročníkového Champagne Henri Giraud Esprit Nature Brut. Jde o úvod do jejich vín, ale rozhodně nevzniká úplně obyčejně. Tenhle barák z Aÿ jej logicky staví hlavně na odrůdě Pinot Noir, ze zhruba 80 %, dalších 20 % tvoří Chardonnay. Vinice mají certifikované v režimu HVE (Haute Valeur Environnementale) a část už i v plném bio, na vinětách se zaručují za vína bez reziduí pesticidů a herbicidů a rovnou dodávají QR kód, přes který si můžete stáhnout PDFko s kompletní analýzou. A to je dost fér. Aktuální ročník tvoří ve směsi něco přes polovinu a doplňuje jej rezerva deseti ročníků zpátky. Pracují se zráním napůl v dubových sudech (vyrobených ze dřeva nedalekého Argonského lesa) a toskánských terakotových „amforách“ / vajíčkách, tohle víno už je poslem „doby beznerezové“ ve vinařství. Následné zrání na kalech v lahvi před odstřelem je do tří let.
Na základku se jedná o hlubší, výraznější, poměrně koncentrované a plnější bubliny, s trochu tmavší nazlátlou barvou. Má to krémovější projev, s docela efektní zralejší ovocností mixující malvice, citrusy a broskve, s dotykem máslové briošky a také vanilkovo-marcipánově dřeva. Suché v chuti ale trocha cukru tam rozhodně je (Nature v názvu je tak trochu matoucí), pěkně malvicově ovocné, šťavnaté, výborně pitelné, něco minerality. Nic složitého, ale krásně vyvážené, přístupné. Bavilo mne to dost a dovolil bych si tvrdit, že zaujme i ty, co bubliny normálně moc nemusí. A na vinařství, a další jejich vína, se tu v budoucnu ještě určitě mrkneme podrobněji…