Další vzorek do mozaiky zkoumání slušných španělských bublin. Balma Brut Reserva 2015 vinařství Mas Bertran (web). Nejde o apelaci cava, ale Classic Penedès, se všemi jejími přísnějšími požadavky. Vinařství je menší rodinný producent ze Sant Marti Sarroca, ale docela úspěšný. Tohle víno patří mezi jejich spíše základní šumivky, odrůdově 55 % Xarel·lo a 45% Macabeo, odstřeleno v listopadu 2018 a na kalech skoro tři roky, dozážováno na 7 g/l. Čerstvá, trochu hlubší aromatika, dost ovocným směrem do malvic, sušené bylinky, anýz, krémovost a nečekaně linka evokující „ryzlinková“ petrolej. Suché, čisté, s fajn kyselinou a dozáží nerušivou, hezky postavené, čisté, vyvážené, příjemné dobře pitelné bubliny. Které osloví i ty, co zrovna nepreferují mé vyloženě řízné oblíbence :-) Zaplatil jsem zhruba deset euro a nestěžuji si.
A ještě jedny bubliny, Champagne Barnaut (web) Blanc de Noirs „Quintessence du Pinot Noir“ Brut Grand Cru Bouzy. Psal jsem tu před nějakou dobou o jejich cuvée, tohle je tedy jedna odrůda ale cenově/kategorií postaveno stejně. Název myslím popisuje víno dostatečně :-) Jde o neročníkovku, na kalech zůstává zhruba dva roky dle ročníku báze, dozážováno někde k 6 g/l. Tmavší žlutá, pěkné perlení menších bublinek. Hlubší, sladší ovocná vůně, pečené jablko a dotyky červeného ovoce. Krémové, trocha medu na toastu, marcipán. Zřetelně již chvilku odstřelené a vyzrávající i v lahvi, ale bohužel z viněty těžko odhadnout ať už ročníkovou bázi nebo kdy šlo víno na trh. Suché, fajn kyseliny ale dozáž jasná a celek zaoblený, slušná délka. Docela „vinné“, plnější a hutnější, bez problémů ustojí i důraznější jídla. A naopak mi přijde, že není ideální jen jako přípitková záležitost samostatně. Každopádně slušný kousek, který jsme vypili s chutí, byť osobně preferuji „tvrdší“ styl. Zakoupeno ve vinném baru / vinotéce / pekárně Le Caveau za 798 Kč