Stále objevuji nové bubliny ze Španělska, je toho teď spousta a kvalita jde nahoru. Opakovaně mne bavila produkce vinařství Raimat. Což není žádný drobeček, ale dost veliký podnik spadající pod giganta Grupo Codorníu. Veškeré vinice mají ale v „udržitelnějším“ režimu a na cestě k plné bio certifikaci. Jejich Cava „El Cim del Turó“ Brut Nature Reserva je trochu nezvykle postavena na šampaňských / burgundských odrůdách, složení je 70 % Chardonnay a 30 % Pinot Noir, místo klasiky v oblasti. A je to dost znát. Fermentace v nerezu, na kalech v lahvi zrání minimálně 15 měsíců ale zde bych si tipnul určitě více. Tmavší citronová barva, krásné vytrvalé perlení. Čisté, ovocné ve vůni, čerstvé, s citrusovými tóny, dotykem jablka, minerální linka, hodně fajn. Suché, dobré kyseliny a energie, opět hlavně citrusová ovocnost, pěkně postavené, delší, vyvážené, s lehce sušeně bylinkovým dozníváním. Na Xarel·lo nedám dopustit, ale tohle je fakt pěkná cava. Kupováno za asi 12€ a to je fér.
Otevřel jsem také dalšího za zástupců nové kategorie Corpinnat, Llopart Gran Reserva Vintage 2013 „Leopardi“ Brut Nature. Jedná se o vyšší řadu tohoto už docela prestižního producenta, psal jsem tu o něm už dříve. Složení „tradičnější“ – Macabeu 40 %, Xarel·lo 40 %, Parellada 10 % a k tomu Chardonnay 10 %, vše samozřejmě v bio režimu. Na kalech nejméně čtyři roky, zde byl odstřel kalů v říjnu 2019 (a láhev je to č. 3521 ze zhruba 35 tisíc) a zrání tak let dokonce šest! Hodně povedená temná viněta. Překvapivě výraznější aromatika, lehce zaprděná a svědčil tomu vzduch, později především mix květin, bylinek a kořenitosti. Suché, s fajn kyselinou, dobře postavené, jemnější, zřetelně déle vyzrávané ale tak nějak… plošší, postrádalo to zajímavější strukturu. Záležitost přes dvacet euro a čekal jsem víc. Bylo to čerstvá degorzáž a čas možná ještě něco ukáže, ale vlastně trochu zklamání.