Vyrazili jsme směr Liberec, na Ještěd a do okolí. Včera to ještě úplně nahoře vypadalo docela zimně, dneska už tolik ne. Každopádně jsme se rozhodli ochladit lahví bublin z Champagne R. Pouillon & Fils., konkrétně jejich Blanc de Blancs „Les Terres Froides“ Premier Cru Brut. Je to čisté Chardonnay z keřů okolo 35 let starých v eko režimu z dost chladné polohy, severně orientované vinice Les Fourches na křídě v Tauxières (které v původním hodnocení skončilo s 99 % a tedy pouhý bodík od Grand Cru statutu, ale co naděláte), postaveno na ročníku 2014 s asi třetinou rezerv, dozáž 3 gramy a odstřeleno v první třetině roku 2017. Tiché školeno hlavně v neutrálních starších sudech na kalech a rezervy leží ve velkých foudres. O vinařství i tomhle víně jsem psal před dvěma roky a tenkrát naznačoval, že bych tomu před dalším verdiktem raději dal alespoň rok v lahvi. Takže co s tím udělalo další zrání hned dvojnásobné?
Lehce tmavší citronová barva a krásné vytrvalé perlení. Ve vůni bezva kombinace citrusů, zeleného jablka a kouřově-toastových tónů. Suché, šťavnaté v chuti, energické, s výraznou kyselinou ale už to není tak ostré, minerální linka, ovocnost kopíruje vůni, hezky dlouhé, se zajímavými jemnějšími vrstvami. Oproti původní podobě si trochu sedlo a otevřelo se, je uhlazenější a výborně pitelné. Takže pokrok! Spaní na Ještědu doplnilo dobře. Akorát teda pokud celou noc vyje vítr a z vrchu vysílače strhává kusy ledu, které se hlasitě tříští o zdi a okna vašeho pokoje, není spánek zrovna dvakrát klidný :-)