Po delší době mi doma skončil Peter Wetzer. Vinař z rakousko-maďarského pomezí sídlí v městě Sopron, jede čistě ve vinicích i sklepě, zaměřuje se na staré vinice a zajímavé unikátní polohy. Produkce malá, kvalita vysoká :-) Otevřel jsem Blumenthal Kékfrankos 2017, tedy čistou frankovku z jedné z jeho novějších viničních akvizic. Malá vinice v Soproni, 50-60 let staré keře namnožené z původních výsadeb v oblasti, na spraši se štěrkem a vápenci. Většina hroznů odstopkována, fermentace a macerace v otevřené kádi asi tři týdny s občasným potápěním matolinového klobouku, pak přetočeno do starších 300 až 1000l dubových sudů, lahvování bez filtrace a čiření a jen s decentním zasířením. Zavoskovaná burgundská láhev s DIAM korkem. Tmavá rubínová barva, fialový tón. Čerstvé, mladistvé a ještě úplně nepřipravené, ale i tak zábavné. Kořenitost, šťavnaté od vůně, švestka, minerální linka, kouřovost, hlubší a zábavné. Středně plné, výraznější, šťavnaté se super kyselinou a s každým douškem vyvolávajícím chuť na dalších. Strukturované, mladistvé, kamenité, delší. Výborná klasická frankovka co bude dál krásně zrát.
A v Maďarsku ještě zůstaneme, o vinaři z tokajského Erdobénye jménem Homonna Attila už jsem se tu sice zmiňoval, ale moc vín tu neměl. Teď na horách jsem otevřel jeho základní bílé, tedy žádný prémiový Furmint z jediné specifické vinice, ale směs Furmint-Hárslevelű 2017 v poměru odrůd 80:20, mix z vinic Peres, Határi, Rány a Úrágya. Jinak samozřejmě klasika spontánní fermentace a školení ve spíše starších dubových sudech. Těžší burgundská láhev. Citronová barva. Hodně zajímavá vůně, bezva kombinace jemnějších projevů a důrazu, malvice a peckoviny, mineralita, florální linka. Suché, super kyseliny, lehce pecičkové, až železitá vulkanická linka, dobrá délka. Charakterní, středně plné, hodně zajímavé víno, kterému svědčí klid a větší sklo. Bavilo hodně. Pro zájemce fajn video s vinařem :-)