Před pár dny dorazil do ČR Christopher Loewen, který spolu s otcem Karlem-Josefem řídí skvělé moselské vinařství Carl Loewen. Bohužel jsem nestihl ani jednu z ochutnávek, což mne hodně mrzí. Jejich vína ale od počátku roku 2017 chutnám celkem pravidelně a většina mne opakovaně dost bavila, takže mne překvapuje, že jsem se tu snad jen jednou krátce zmínil. Doma jsem každopádně teď otevřel jejich Riesling Alte Reben 2018 (zakoupeno na Kupmeto, kde je vinařství zastoupeno nově) a byl nekriticky nadšen. Tak nejdřív něco k vínu a pak vinařství obecně. Jde o výběr ze starých keřů několika různých ekologicky vedených vinic, kde starých znamená 70 až 90 let. Kvasí pomalu spontánně, dost omezené síření, zrání v 1000l dřevěném sudu. Láhev klasická pistole, kovová záklopka a DIAM10 korek. Pěkná citronová barva. Skvělá, mladistvá, slinosbíhavá vůně, poměrně intenzivní. Zralá hruška a meruňky, dotyk medu, lehce zrající kozí sýr a exotičtější tón do kokosu, minerální linka. Spíše suché ale lehký dotyk cukru tam je, super kyseliny, intenzivní, šťavnaté, žlutá ovocnost, dobrá délka, balanc, skvělá pitelnost. Přístupný a chlastací a zároveň dost komplexní ryzlink, který je radost pít teď, ale bude výtečně zrát. Měl jsem vlastně problém nevypít láhev na posezení a nechat si něco na zkoumání vlivu vzduchu na druhý den :-) V poměru k ceně prostě parádní věc.
Vinohradničení a vinaření rodiny Löwen na Mosele začalo už v roce 1803. V posledních letech jde jejich jméno strmě vzhůru, sbírají všemožná ocenění a zájem o ně stoupá. Takže se hodí, že se jim za poslední dvě či tři generace podařilo rozrůst na současných patnáct hektarů vinic a zhruba sto tisíc lahví produkce. Navíc se rozrůstali chytře nákupem starších, obvykle strmých a leckdy též pravokořenných parcel, takových těch co se na nich jiným už moc nechtělo makat. A dneska díky nim mohou tvořit takhle fantastická vína. Vinice mají celkem ve čtyřech obcích – domovském Leiwen, Longuich, Detzem a Thörnich. Hospodaří třeba na Thörnicher Ritsch, která je druhou nejstrmější německou vinicí (první by měla být Bremer Calmot). Relativně nově mají také výsadby na vinici Herrenberg u obce Longuich, na devonské břidlici (částečně červená železitá). Spodní část, Maximiner Herrenberg, se pyšní několika tisíci hlavami pravokořenných keřů vysazenými v roce 1896. Na horní části najdete další extrémně staré výsadby z roku 1902/1903. Maximiner Herrenberg chutnám od ročníku 2015 a je to parádní pití! Vína, jak už padlo výše, kvasí spontánně a bez aditiv. Lisují celé hrozny a mošt nechávají naoxidovat, vše jede bez regulace teploty a primárně pracují se dřevem, se starými 1000-1200l moselskými foudres, ale základní víno může být i čistě nerez. A jejich suchá i sladká vína fakt stojí za pozornost. Navíc ceny zatím nejsou sadistické :-)