Po klasice z Bordeaux zase odskok do méně známých regionů a odrůd. O Bierzu tu píšu často, obvykle v souvislosti s červenou Mencíou. A s tou jsem se opakovaně zmiňoval i o vinařství Raúl Pérez, hlavně v kontextu vín jako Ultreia Saint Jacques. Dnes to ale bude Ultreia La Claudina 2016, což je bílé čistě z odrůdy Godello. U té, hlavně v různých částech Galicie, výsadby neustále stoupají a je to potenciálně špičková odrůda, která dokáže dávat intenzivní, koncentrovaná, minerální a seriózní vína nepostrádající eleganci a rozhodně o ní bude v budoucnu slyšet. La Claudina pochází z vícero poloh a výsadeb ve věku okolo dvaceti a čtyřiceti let, na jílu nebo písku, u Valtuille de Abajo. Kvasí v otevřené kádi částečně s kontaktem se slupkami a třapinami, následně zraje v použitých sudech až dva roky a buď se tam vytvoří vrstva flóru nebo ne, roky se liší a podle toho i doba zrání. V šestnáctce moc flóru nebylo :-) Lahvováno bez čiření a filtrace.
Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Citronová barva. Velmi zajímavá, trochu netradiční a zábavná vůně. Kamenitá a bylinková s výraznou citrusovou vůni, do toho jemný dotyk medu a až „ryzlinkového“ petroleje, taky heřmánek a decentní slanost. Suché, tak akorát výraznější kyseliny a výtečná struktura, vyvážené, s fascinující kombinací jemnosti a zároveň důrazu. Lehounce nahořklý delší závěr kůry z pomela. Zajímavé, charakterní, výtečné bílé. Vzniká toho málo, tenhle ročník byl jen 1400 lahví, a za flašku jsem dal nemalých 35€. Cenu předpokládám tlačí nahoru i špičková hodnocení, RP nikdy nebylo pod 93 a tohle má 94 (viz i včerejší zápisek). Zda se vyplatí nebo ne je už na každém. Měl jsem pocit, že cena je možná příliš vysoká, ale každý doušek mne vyloženě bavil a těšil jsem se na další, takže… těžký :-) Být to Burgundsko, tak vlastně podobnou částku jako vysokou za parádní víno 1er Cru úrovně neřeším. A to je trochu smutný…