První dnešní lahví bude Gneisz és Csillám 2016 od Franze Weningera, pro mne jedné ze zásadních hvězd rakouských frankovek, ale tentokrát z jeho vinic kousek za hranicemi v maďarské oblasti Sopron. A i odrůdově jsme jinde, dominuje Merlot a Syrah, okrajově k tomu Pinot Noir. Jsme na vinici Steiner, v biodynamice, jméno odkazuje k tamním půdám – rula a slídnatá břidlice (svor). Vykvašeno spontánně v nerezu, rok ve velkém dřevěném sudu, lahvováno bez filtrace a čiření jen s trochou zasíření (celková 51 mg/l) do burgundské lahve pod šroub. Tmavší barva, ale ne hutná, již lehce nazrávající. Čisté, tmavší docela čerstvě ovocné, kořenitost do pepře a dotyk papriky, zajímavá zábavná kombinace zralé ovocnosti a zároveň trochu chladnějšího, kamenitého čerstvého projevu. Suché, čisté, středně plné, dost kyselin a šťavnatost, lehce svíravé, dobré délka a stavba. Nic složitého, ale poctivě udělané a výborně pitelné. Pořízeno teď u Velltínu za necelé tři stovky.
U dovozce zůstaneme i druhou lahví, poprvé jsem ochutnal Popcorn 2019 od Herberta Zillingera z Weinviertelu, jde o jeho novinku a vstupní víno v kategorii „naturálních“. Odrůdově Grüner Veltliner, Welschriesling, Pinot Blanc a troška Tramineru, krátká macerace na slupkách, školení několik měsíců na hrubých kalech a pak do lahve (burgundská se šroubem) bez filtrace a síření. Mírně opalizující citronová žlutá barva. Čistá, čerstvá, hlavně florální vůně, něco redukce, trochu máslová linka. Lehké, suché, lehce svíravé, středně dlouhé, hodně přímočaré až bych spíš řekl jednoduché. Osvěžující a na pití „jen tak“ ve větším proč ne. Ale cena 290 Kč v tomhle případě prostě zážitku neodpovídá.