Zprávy z izolace, den patnáctý. Provedl jsem několik experimentů s videoblogem, s výsledky naprosto nejsem spokojen a nic neuveřejňuji, jen pár drobností na Instagramu (i ve stories). Uvidíme, třeba se časem zlepší. Otevřel jsem několik báječných vín a pár ne zas tak úžasných, ale celkově spokojenost. Zásoby se tenčí, budu muset opět nechat něco zavézt nebo vyrazit někam k výdejnímu okénku :-) Každopádně dnes dvě vína z kategorie potěšujících. Začneme v Maďarsku, ve Villányi, s Kékfrankos 2017 od Hummel Pincészet (web). V nabídce Horsta Hummela patří tohle víno, společně s Modrým portugalem, k úplnému základu. Z certifikovaně bio vinic na spraši, spontánně kvašené a připravené bez vlivu dřeva, nefiltrované a nečiřené a lahvované minimálně sířené (celková 27 mg/l) do burgundské lahve se šroubovým uzávěrem. Dost tmavá barva, fialový tón. Čerstvá, tmavě červeně ovocná vůně, do višní. Poctivě přímočařeji fajn. Suché, bezva kyseliny, něco třísla a svíravosti, zábavné snadno pitelné vyvážené červené. S bezva kombinací trochu chladnější šťavnatosti a zároveň pěkné vyzrálosti ovoce. Baví dost. Před pár dny bylo ve slepé on-line degustaci dovozce, Veltlínu, a nedopadlo nějak zářně. Což mne mrzí, protože je to víno bezva chlastací co zároveň nenudí. Na advokáta z Berlína dobrý ;-)
I druhým vínem zůstaneme u stejného dovozce, ale postoupíme o dvě třídy výše. Michael Wenzel (web) z rakouského Rustu je specialistou na Furmint a připravuje špičkové charakterní Pinot Noir, ale co by to bylo za vinaře v Burgenlandu, kdyby neměl i Frankovku. Blaufränkisch Bandkräftn 2017 je nejnovější ročník tohoto vína na trhu, z vinice s vyšším obsahem vápence. Fermentace spontánně v otevřených kádích, zrání v použitích barrique sudech dva roky. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Rubínová barva, mladistvá, nic hutného. Čerstvá, energická vůně, celkový dojem je hodně „pinotový“ a první tip ve slepé degustaci bych asi dal tímhle směrem. Třešně a višně, trocha brusinky, pěkně decentní a krásně zapracované dřevo, minerální až jakoby slaná linka, dotyk pepře a jemně herbální. Suché, šťavnaté, mladistvé, s bezva tak akorát kyselinou, lehce svíravé, třísloviny znát ale jemné a nerušivé, šťavnatá ale sladce zralá červená ovocnost, energie, lehce uzená sladká paprika, dobrá délka. Teprve na začátku cesty, ale už teď s příslibem budoucí elegance, seriózní krásné červené. Špičková frankovka, jedna z nejlepších co jsem měl za dlouhou dobu. Mimochodem tohle je verze decentně přisířená, víno existuje i v nesířené podobě. Ale upřímně… Znám od Wenzela vyloženě naturální „wild & free” vína a prakticky ve všech případech mi mnohem více chutnala řada „klasická“. Ale možná nesířence zkusím. Při ceně 670 Kč jsem se ovšem chtěl vyhnout riziku. To už je kategorie, kde bych raději ochutnal po skle ve vinném baru, třeba. Až se zase jednou otevřou :-)