Dnešní láhev jsem vlastně otevřel především coby doprovod informování o jedné bohulibé činnosti vinařů, ale o tom za chvilku. Nejdříve Milan Nestarec, nesporná hvězda domácí naturální vinné scény a jeden z vůbec nejznámějších a nejpopulárnějších moravských vinařů za hranicemi, a jeho WTF 2016. Zkratka What the Flor, aneb to nejlepší, co můžeme veltlínské zelené potkat, je školit ho pod kožkou. Tohle jsou konkrétně odstopkované hrozny z nichž mošt spontánně kvasí a zraje v použitých (5+ let) 600l akátových sudech, zhruba třetina je dva týdny v kontaktu se slupkami. Následně sedm měsíců zrání ve stejných ne úplně plných sudech a pod flórem, lahvováno bez čiření, filtrace a bez síření do burgundské láhev pod korek.
Tmavší barva, do zlaté. Výrazná vůně, dost zábavná, žlutá jablka, decentní oříškovost, pikantní linka a mineralita. Svědčí tomu větší sklenice burgundského typu, ve které se objevuje broskvová ovocnost a celek je jemnější a nebál bych si říct docela elegantní. V chuti suché, naprosto čisté a v perfektní kondici, šťavnatě ovocné, trochu slané, charakterní bílé. Možná nijak zvlášť dlouhé, ale rozhodně si zaslouží pozornost! Kupoval jsem u Veltlínu.
Milan Nestarec se společně se sedmi (v době psaní článku, možná jich bude nakonec více) vinařstvími – Radek Osička, Jaroslav Osička, Dobrá vinice, Petr Marada, Krásná Hora, Vinné sklepy Kutná Hora, Dva Duby – přidal k iniciativě evropských (a především naturálních nebo minimálně bio, obecně mají výrazně větší afinitu ke sdružování a společným aktivitám) Drinking Against Sinking. Každé vinařství nabídne jedno víno za cenu 20€ (u nás 540 Kč), z částky pokryje své náklady a zbytek peněz půjde na podporu menších lokálních restaurací, distributorů a dalších firem těžce zasažených současnou krizí. Nabídku většiny domácích vinařství najdete na 540.cz (zatím tam nejsou všechna), leckdy jde o již nedostupné nebo raritní lahve. S radostí jsem objednal a těší mne, že podobné aktivity vznikají.