Grefty 2018 od Oty Ševčíka (web) z Bořetic. Je to primárně Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský a nějaké to Veltlínské červené ranné z Kraví hory (plus se v menší míře mohou vyskytnout i nějaké Čtvrtě a mix odrůd ze starých výsadeb, ale omezeně), v certifikovaném biorežimu, krátká macerace slupek, školeno v akátových sudech na hrubých kalech necelý rok, málo sířeno, nečiřeno a nefiltrováno. Burgundská láhev, plastová záklopka, celokorek. Tmavší barva do zlaté. Svědčí tomu větší sklenice klidně burgundského typu. Čistá, příjemná aromatika, zralejší sadové ovoce, trochu květová linka a decentní kořenitost, akátový med, spíše jemnější projevy a nic expresivního, ale jich ji tam hodně v elegantní zábavném mixu. S časem a vzduchem trochu hutnější a krémovější projev. Suché, opět naprosto čisté (mám tendenci to u „naturálnější“ produkce zdůrazňovat), velmi fajn kyseliny, vyvážené a delší, moc pěkně kopíruje projev z vůně i v chuti. Charakterní, zajímavé bílé. Baví velmi. Mám obavu, že už nebude. Holt si pohlídat další ročník :-)
Jinak nevím jak vy, ale v domácí izolaci/homeoffice se nenudím. Děti nejsou ve škole (a kdo ví, zda letos ještě budou) a školce, práce furt stejně, do toho jsem si vymyslel vinná videa (a trpím při snahách najít tu alespoň chvilku klidu a ticha, abych mohl něco natočit; každopádně budu rád, pokud kanál na YouTube dáte sledovat), na Insta a dalších sociálních sítích se množí všemožná vinná vysílání a online degustace, posezení po Skype a ZOOMu s přáteli se protahují do pozdních nočních hodin… nedá se to stíhat :-) Pokud byste neměli co dělat příští středu v šest, tak budu společně s pár dalšími nadšenci mluvit o Champagne, především o změnách a inovacích. A samozřejmě se pokusím vás i nadále zásobovat vinnými články…