Návrat do města jsme oslavili formou jídla sebou postupně z několika oblíbených restaurací a také trochou bublin. Třeba od Vína Herzánovi (web) z Kobylí padl Pét-Nat 2019. Jejich předchozí verze naturál bublin čistě z odrůdy Sauvignon mne bavila hodně, v tomhle ročníku v lahvi Sauvignon Blanc dokvášel společně s odrůdou Müller-Thurgau, celkem vzniklo 628 lahví zavřených korunkovým uzávěrem. Žlutá barva, opalizující, nemalé množství kalu. Po otevření neexploduje a neutíká z lahve, zbude vám celá sedmička, u pét-natu není nutně pravidlem :-D Čerstvá, zábavná aromatika, mix ovocnosti a květinových tónů, docela se hlásí angreštovo-bezově Sauvignon, trochu čerstvě burčákově kvasné, zajímavá kokosová linka. Suché, slušně perlivé ale nic vyloženě výrazného, krémové, trochu plnější, ovocné, slušně dlouhé. Zábavný, v rámci stylu dost slušný kousek, kterému by za snad jen slušelo trochu více kyselin. Prodává Veltlín, tohle tedy bylo v rámci hodů z parádní Kro Kitchen.
A pokračujeme mladou frankovkou z Burgenlandu. Claus Preisinger (web) a naturální Blaufränkisch Kalkstein 2018. Jak jméno naznačuje je z vinic na vápenci, v severní části Neziderského jezera. Fermentuje spontánně v nerezu, pak osm měsíců na kalech v dubových sudech, lahvováno bez filtrace a dle ročníku buď nesířené nebo s velmi malým přídavkem. Burgundská láhev, aglomerovaný korek a bez záklopky (viz foto níže). Tmavá rudá, fialový tón, ale nic hutného. Čerstvá, trochu divočejší pikantní vůně, lesní ovoce a tmavé peckoviny, vánočně kořenité, ze začátku zemitější linka (a upřímně trochu obava, zda se v tom nerozjede nějaký ten myšák). S časem a vzduchem ovšem stále lepší, po dvou dnech výtečná energie, tmavá čerstvá ovocnost, má to potenciál zrát a vyloženě potřebuje odvětrat. Suché, šťavnaté, super kyseliny a velmi dobrá délka a pitelnost, šťavnaté, ovocité, docela koncentrované. Poctivá, zábavná výborná frankovka. Hned jsem nakoupil další lahve. Vozí WineGeek.