Včera jsem psal o naturálním oranžovém víně, které mi přišlo dost nepovedené. A dnes se podíváme na opačnou část spektra, s oranžádou v kategorii špičkových. A co víc – domácí! Dobrá vinice (web) je jedním z pionýrů používání gruzínských qvevri v našich krajích, mají je hezky zakopané ve sklepě, byť Chardonnay 2013 qvevri (Vin Naturel Orange, zatříděno jako moravské zemské) je teprve druhým ročníkem takto připravených kousků. Víno z hroznů z bio obdělávané vinice v Národním parku Podyjí, nejdříve v tisícilitrové neglazované nádobě spontánně kvasilo a následně leželo na slupkách devět měsíců. Poté další rok zrálo v nových dubových pětistovkách sudech na kalech. Celou dobu nebylo sířeno a takto, navíc bez filtrace, šlo i do lahví. Archivní zásobu Petr Nejedlík uvolnil v rámci kampaně Drinking against sinking, v době psaní článku bylo ještě několik lahví za 540 Kč k dispozici. Podobně dobrá vína tohohle stylu levněji nekoupíte málokdy, teď ještě jako bonus přispějete k udržení domácí gastro scény.
Bordó láhev, plastová záklopka a celokorek. Výrazná, tmavší, zlatooranžová barva. Naprosto čistá, docela expresivní výtečná vůně. Pomerančová kůra, pomerančová čokoládová pralinka, ovocné výluhy a trocha bylinek, minerální linka, lehce pikantní. Mění se se vzduchem a teplotou a odhaluje drobné nuance a odbočný, komplexní parádní projev kterému sluší velká burgundská sklenice. Suché, výrazné v chuti, středně plné, dost kyselin ale ne ostré, něco svíravosti a tříslovin ale s roky už se uhlazuje. Dobrá délka, pomerančová ovocnost, koncentrace, šťavnatost, lehce pikantní, skvěle pitelné, charakterní zajímavé a zábavné víno. Jako tudy prosím ano! Mimochodem Simon J. Woolf, autor zajímavé knihy Amber Revolution: How the World Learned to Love Orange Wine a jeden z autorů píšících pro Decanter, se v článku o vínech připravovaných v různých druzích amfor o tomhle Chardonnay zmiňuje hodně pozitivně a dal mu 94 bodů.