Z páteční oslavy osmých narozenin karlínského vinného baru Veltlín jsem odešel s otevřenou lahví Somlói Olasz Rizling 2016 od Istvána Spiegelberga (web). Vlašák z mého milovaného Somló od tamního z vinařů nejnadanějších. Už jsem tu o něm psal, ale malé opáčko nezaškodí. Jeho otec byl Němec a matka Maďarka, narodil se a žil v Berlíně, ale k Somló pravidelně jezdil za babičkou. Vinařství, u vinice Szent Ilona a vlastně hned vedle tamního kostela, založil už v roce 1993. Původně mělo jít vlastně jen o chalupu pro občasný pobyt rodiny, ale pozemek měl tak trochu bohužel (z jeho pohledu tenkrát) vinici a… už to jelo. Pravda první komerční ročník byl až 2004 a natrvalo se na vulkán přesunul v roce 2007, kdy seknul s původní prací testovacího jezdce pro BMW (ale dřív se živil i jako DJ a osvětlovač v divadle). Ve vinicích jede ekologicky, pěstuje tamní tradiční odrůdy (a trošku Chardonnay) a ve sklepě čistě bez aditiv krom síření a primárně v 500 a 1000l dubových sudech, často vínům dává přes dva roky prostoru než jdou do lahví a ke zrání jim nechává trvalé hrát nejstarší gregoriánské chorály.
István je sem tam trochu náročnější, pokud jde o komunikaci, s dost svérázným stylem humoru (někdy až na hranici nepříjemného, s prominutím lehce směrem „Schrödingerův pablb“, který pronese něco dost mimo a teprve podle reakcí publika rozhodne, zda to byl vtip či myslel vážně). Za svá vína posbíral pár dost prestižních ocenění, jde už o trochu celebritu a v rámci Somló má ceny i ze sklepa nastaveny spíše výše (aktuálně 6000 HUF za flašku, tj. zhruba pětistovka). Obsah lahví ale zklame málokdy. A platí to i pro dnešní vlašák ze starých původních klonů odrůdy, láhev č. 189 z 655 vyrobených kusů. Trochu výraznější žlutá barva, čistá. Elegantní, již trochu nazrálá vůně, kombinaci žluté krémové ovocnosti, kouřové vulkanické minerality, s jemnějšími odbočkami. Suché, lehkonohé ale s dostatečným důrazem. Krásně čisté, slaně minerální, s lehounkou pecičkovou nahořklostí v závěru. Zralé malvice, parádní vyváženost, zřetelně kovová linka. Krásné charakterní Somló v elegantnějším a lehčím hávu než je tam obvyklé, s nízkým alkoholem místo častější teplé ohnivosti. Špičkové bílé se vším všudy.