Z Cuvée Quatre 2016 od Dobré vinice (web) jsem měl velkou radost, když se mu dalo dost vzduchu, už dva roky zpátky. Ale bylo na něm zřejmé, jak moc mu prospěje zrání. Na článek mi říkalo hned několik lidí, jak velké zklamání pro ně tohle víno bylo. Zbylé lahve jsem každopádně odložil do sklepa a další otevřel teprve nyní. A to víno je skvělý! Ale znáte to – sto lidí, sto chutí. Bordó láhev, plastová záklopka, celokorek. Sluší tomu objemnější burgundská sklenice. Tmavší barva do zlaté. Žlutá ovocnost, podzimní zralé malvice, k tomu pikantní efektní až lehce „jurský“ štych, teplý vosk, lehce vanilka a krásně zapracované dřevo, minerální linka. Suché, výraznější, šťavnaté, s výbornou kyselinou, ovocnost kopíruje vůni, fajn délka, dřevo, skvěle vyvážené, serózní. Krásný pití!
A na Moravě ještě zůstaneme, otevřel jsem Blanc de Noir Sekt 2018 z Krásné Hory (web). Tedy nové inkarnace jejich v lahvi sekundárně kvašených bublin čistě z odrůdy Pinot Noir původem v trati Nívky v Kobylí, oficiálně bio certifikováno. Brut nature, kompletně bez dozáže, bez síření, na kalech v lahvi deset měsíců. Moc pěkné vytrvalé perlení s výraznější pěnou. Barva není teda úplně blanc, je to jemně narůžovělé :-) Ve vůni čerstvé, svěží, příjemně ovocné do malvic s dotykem drobného červeného ovoce, rybízu. Naprosto suché, s výraznější kyselinou, šťavnaté, hezky postavené, skvěle pitelné a zároveň pocitově „uhlazenější“ než předchozí inkarnace tohoto vína. Nic složitého, ale veskrze sympatické bubliny.