Můžete mít na Prosecco jaký chcete názor, ale že dostalo bubliny do sklenek mnohem častěji než bylo obvyklé mu nejde upřít. V současnosti jde o naprosto zásadní vína na světovém trhu, v počtu prodaných lahví rozhodně, mezi kterými jde najít hromadu nádherných kousků. A aktuálně se schyluje k dalšímu boomu. Dle očekávání většina členů Prosecco DOC podpořila plán na povolení růžového Prosecca, díky kterému odhadují možnost navýšit prodeje o dalších 30 až 75 milionů lahví ročně, a ministerstvo zemědělství návrh nyní schválilo. První lahve se objeví již z ročníku 2019, ve větším z letošního. Pravidla pro růžové jsou o něco přísnější než pro bílou variantu. Krom nižšího výnosu na vinicích musí být všechna vína s deklarováním ročníku (tj. z něj alespoň 85 % suroviny). Povoleny jsou pouze styly Brut Nature a Extra dry. Víno musí být v základu Glera a k ní 10-15% Pinot Nero. Druhotná fermentace v tlakových tancích je vyžadována alespoň 60 dní a na trh mohou od 1. ledna roku následujícího po sklizni. Producenti prosecca samozřejmě již roky růžovky dělají, ty ale nemohou apelaci oficiálně nést. Tak uvidíme, co změna přinese, ale osobně věštím velký úspěch.
A když jsme u těch apelačních změn… Wachau je novým rakouským DAC regionem, již patnáctým. Všichni jsme si zvykli na jejich vlastní Vinea Wachau zatřídění a termíny Steinfeder, Federspiel a Smaragd. O ty sice nepřijdeme a vinaři je mohou dále používat, nově nás ale čekají lokální Gebietswein, vesnická Ortswein a samozřejmě i Riedenwein, z konkrétních specifických poloh. Pěstitelé a vinaři se dohodli, že pro všechny úrovně Wachau Districtus Austriae Controllatus bude povinná ruční sklizeň. Gebietswein mohou být tvořena z mnoha různých tamních odrůd, včetně jejich směsí, a v různých stylech a úrovních použití dřeva, z libovolných vinich v oblasti a jejich kombinací. Pro vesnická vína, z vinic 22 vybraných obcí, už je seznam odrůd kratší – Grüner Veltliner, Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Chardonnay, Neuburger, Muskateller, Sauvignon Blanc a Traminer – a nesmí se jednat o směsi. A se dřevem třeba šetřit. Vína značená jako z jedné z konkrétních 157 vinic pak smějí být jen čistý Riesling nebo Grüner Veltliner, bez docukření a podobných úprav, a s minimem či žádným projevem dřeva. Všechna vína musí být zpracována přímo ve Wachau, za specifických podmínek je povoleno školení v přilehlých oblastech Kremstal a Traisental.