Když se hned dvě zásadní knihy o Burgundsku zmiňují o konkrétním vinařstvím docela krátce a na těch nemálo řádcích hlavně o mechanické sklizni a dodávají „stabilní byť málokdy výjimečnou kvalitu“, není to zrovna popis, co by člověka vyloženě lákal jejich vína zkoušet. Ale i v Burgundsku se ledasco mění, někdy docela rychle (a teď nemluvím o výrazném oteplování, které přináší vysokou kvalitu do míst, kde dříve něco chybělo, a naopak komplikuje život vinařům na mnohých špičkových polohách). A tak i u Domaine Michel Sarrazin et Fils sídlícího v Jamblès nedaleko Givry a s nějakými 35 hektary v Côte Chalonnaise mechanická sklizeň postupně ustoupila, i základní víno kvasí spontánně, ve vinicích se jede „udržitelně“ (minimálně bez herbicidů a pesticidů), červená jsou povětšinou lahvována bez čiření a filtrace, na zrání krom klasických menších sudů zkouší i pětistovky. A trochu se mění i klientela, oproti dřívější naprosté dominanci domácího trhu a prodeje více než poloviny produkce přímo z vinařství přibývá exportu.
Já narazil náhodou na jejich Bourgogne Pinot Nor Les Vieilles Vignes 2017, za zhruba čtyři stovky ve Francerie, a rozhodl se mu dát šanci. Víno z 50+ let staré révy z vyšší polohy (přes 300 metrů, vinice u lesa vedle vesnického Givry „Champ Garambey“) dominantně na vápenci, fermentováno spontánně v otevřených dřevěných kádích, školeno rok v použitých dubových sudech a z pětiny v nerezu. Tradiční burgundská láhev, kovová záklopka, lepený korek. Rubínová barva. Čistá, svěží, na úvod lehce reduktivní vůně a hodně tomu pomohlo pořádně se rozdýchat, vzduch tomu vůbec svědčil a hezky drželo v otevřené lahvi do dalších dnů. Červené ovoce, především třešně, se sympatickou kořenitou linkou a trochou minerality. Suché, šťavnaté, středně plné, s tak akorát kyselinou, s červenou ovocností, lehce svíravé, slušná délka. Vyvážený, typický, hezky udělaný burgundský pinot a v rámci kategorie myslím velmi v pohodě. Bušilo mi z toho srdce rychleji? Ne. Bavilo by mne víc, kdyby stálo o stovku míň? Rozhodně! A tak to občas prostě je :-)