Finca Can Feixes (web), vinařství rodiny Huguet, je jedním ze zakládajících členů sdružení Corpinnat (viz starší zápisek) a producent charakterních vín se sídlem v Cabrera d`Ánoia, samozřejmě i šumivých. V historickém vinařství na hranici Penedès a Anoia připravují z vlastních ekologicky vedených vinic, v nadmořské výšce okolo 400 metrů na jílu a vápenci a s dost šutry, bubliny s přístupem, který pro „cavu“ není úplně obvyklý, a úplně chápu, proč zvolili jiné označení. I papírově zní Huguet de Can Feixes 2010 Brut Nature Reserva lákavě. Odrůdově dominuje Parellada se zhruba 60 %, dále je tam Macabeo a Pinot Noir po 20 %, ruční sběr hroznů a následně další ruční selekce ve vinařství. Fermentace v nerezu a tamtéž zrání asi půl roku, následně druhotná fermentace v lahvi a ležení na kalech nejméně osm let. Ruční setřásání kalů před odstřelem, žádná dozáž (existuje ale i Brut se 7 g/l, většina je ovšem bez dozáže). Tohle konkrétní víno je láhev č. 45.107 ze 65.781 vyrobených sedmiček (plus ještě udělali 1.468 magnumek), odstřel až v říjnu 2019.
Citronová barva. Krásné vytrvalé perlení malých bublinek. Komplexní vůně, s jasným delším zráním ale zároveň krásnou čerstvostí a svěžestí. Lehce citrus, lehce malvice, trocha sušených bylinek, něco kamenitosti… to vše v poměrně delikátním, jemnějším elegantním hávu. Hodně nadprůměrné. Naprosto suché, šťavnaté, výborně postavené, lehce slaně minerální. Krásně čisté, jemně ovocné, delší. Seriózní, klasické bubliny. Opravdu dobrý. No a teď ta zásadní věc… ročník 2009 jsem kupoval za asi 12€, ročník 2010 za 11.50€. Teď už stojí obvykle o 2-3€ víc (jestli za to může 92 u Parkera a poznámka v recenzi, že to zájemci o skvělé bubliny možná kvůli nízké ceně vlastně přehlídnou, netuším). V kontextu kvality a všeho výše řečeného, celé náročnosti vzniku, mi to přišlo až trapně levné. Když si vezmu, kolik dneska běžně vysolíte za půl roku staré Prosecco, průmyslovou cavu vyzrávanou rok nebo základní šampaňské z velkého baráku... trochu smutný, vlastně.