Bořetice, Kraví hora, směs odrůd Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Tramín červený, nemálo macerované a tedy „oranžové“, mladý ročník 2019 a víno, za kterým stojí Petra Brédová (web). Čirá bordó láhev, ve které vynikne lehce opalizující výrazná zlato-oranžová barva, uzavřena aglomerovaným FineCork korkem. Sympatická, výraznější aromatika, květinová, pomerančová kůra, propolis. Středně plné, alkohol nijak vysoký ale má to důraz, šťavnaté, trochu svíravé, s fajn kyselinou. Úplně suché, vyvážené, překvapivě už teď krásně pitelné a přístupné. Nic složitého, ale perfektně čisté, zábavné oranžové, které piju (v době psaní těchto řádků) s velkou chutí. Možná by mohlo být o kousek delší, ale jinak nemám moc výtek, baví mne velmi. Vlastně je to docela neobvyklé, aby fungovalo podobně dobře takhle mladé. Celou šarži zhaftl nový pražský naturální bar Total na Vinohradech, kde jsem ostatně i láhev zakoupil, pil a následně odnesl domů.
Total (na Facebooku či Instagramu zatím víc informací než na webu) funguje jen krátce, otevíračka krátce po uvolnění koronavirových opatření byla bezva párty, při které jsme s kamarády pokořili mnoho lahví především šumivých vín. A těch mají v nabídce velké množství, obzvláště tedy parádních Champagne, ale i různých pet-natů či bublin z Jury. Ale i tichých z různých koutů Evropy mají požehnaně a samé zajímavé kousky, včetně legendárních jmen. Jo a zaměřuji se na naturální produkci, to je dobré říct. Vlastně u nás asi není moc míst, která by aktuálně měla v tomhle směru lepší nabídku. Vína nalévají do univerzálek od Zalto, což mne samozřejmě jako skleničkového snoba těší, ale ve vinném baru jde o rozhodnutí v pravdě… odvážené :-) Každopádně to mám fakt blízko a trochu se obávám (doufám? složité se rozhodnout…) , že se tam objevím často.