Mosela, to je samozřejmě Riesling. Ale čím dál častěji, ať už je to odlišným přístupem oproti dřívějšku nebo prostě oteplením, odtamtud chutnám skvělý Pinot Noir. Naposledy jsem otevíral láhev od Wiengut Geierslay (web) z Wintrichu, podniku rodiny Kilburg s vinařskou historií již devatenáct generací! Třináct hektarů, asi 80 tisíc lahví ročně. Konkrétně šel do sklenek Kilburg Pinot Noir Wintricher Ohligsberg 2015, víno pod kterým je již podepsán aktuálně nejmladší vinařící člen rodiny, Max Kilburg. Který se do rodinného vinařství vrátil po studiích a praxi v podnicích nejen v Německu, ale i USA, Jižní Africe či Austrálii. A logicky s novým zápalem a nápady. Jde o pinot z jeho vlastní řady, která se odlišuje i vinětou a použitím názvu Pinot Noir místo Spätburgunder. A taky je víno uloženo v těžší burgundské lahvi s celokorkem a hrdlem zalitým voskem.
Rubínová barva, nic tmavého. Čistá, především červeně peckovinově ovocná vůně, višně, sladkost ovoce a také vanilky, lehce kouřové, s docela výrazným vlivem dubových sudů. V chuti suché, šťavnaté, středně plné, něco svíravosti ale třísloviny spíše docela uhlazené, opět sladkost červeného ovoce a dřeva, fajn délka s minerální linkou v doznívání. Dobře postavené, přístupné povedené víno a velmi slušně provedený Pinot Noir. Víno jsem si užil a vypil s chutí, ale dobrovolně přiznávám, že tep se mi u něj jako třeba u lahví od Markuse Molitora nebo nedávno od vinařství Franz Keller nezvýšil, asi jsem měl (i vzhledem k běžné maloobchodní ceně okolo tisícovky) ještě vyšší očekávání.