Jako už poněkolikáté jsem měl možnost ochutnat aktuální trojici odrůdy Barbera z vinařství Boeri Alfonso, tuhle horizontálu (a někdy i spojenou s vertikálou jednotlivých lahvování) už jsem tu měl opakovaně a ve starších článcích jsou detaily o vínech :-) Základní Barbera d'Asti 2018 je v projevu čistě spíše červeně ovocná, lehce kořenitá, suchá, středně plná s fajn ovocnosti a kyselinami, dobrá délka. Nekomplikovaně, dobře udělané přímě ovocné víno, pocitově trochu plnější a kulatější než si ho pamatuji. Barbera d’Asti Superiore „Martinette“ 2016 je v projevu důraznější, s čistou teplejší ovocností stále spíše červenou, se sladší linkou dřeva a koření. Suché, čisté, vyvážené, plnější a ovocné, s dobře zapracovaným dřevem, slušně dlouhé. Ten skok dál je hodně vidět. Barbera d’Asti Superiore „Pörlapà“ 2016 je ve všech ohledech víno mohutné – temné, s tmavou ovocností, s výraznějším projevem barrique sudů, důrazné. V chuti vyloženě plné, se sladkou tmavou ovocností ale zároveň bezva kyselinami a na poměrně brutálních 15.5 % alkoholu slušnou pitelností, delší, s tony čokolády, efektní. V nabídce Víno pro Vás, což je v rámci dovozců italských vín určitě největší nadšenec do Barbery :-)
Alespoň vínem jsem nedávno zaskočil také od Württemberska a konečně ochutnal něco od Weingut LASSAK (web). Konkrétně to byl Lemberger 2018 Native, tedy čistá Frankovka nalahvovaná nejen nečiřená a nefiltrovaná, tak jak je u nich normální, ale navíc nesířená. Hrozny pocházejí z vápencových teras u Besigheimu, jde o mix mladých výsadeb i až šedesát let starých keřů. Kvašeno spontánně a macerováno tři týdny, zrání v použitých 600l sudech rok. Čerstvá, energická vůně, až drceně čerstvě ovocné, zralá až sladší červená ovocnost. V chuti ale úplně krásně suché, šťavnaté, s červenou ovocností, docela lehkonohé, vyvážené a skvěle pitelné, překvapivě elegantní. Ochutnáno v Autentistovi. Bavilo velmi. Musím toho z vinařství projet víc…