Pijte Beaujolais! Nedávno jsem otevřel láhev Château de Durette (web) Fleurie „En Voluet“ 2017. Novodobá historie se začíná psát v roce 2006, kdy si „na důchod“ Belgičan Jean Joly ve spolupráci s přáteli pořídil usedlost/château v Régnié-Durette. Hned začali investovat do expanze vinic, výstavby moderní haly s nerezy a podobně a z ročníku 2007 už připravují první vína. Postupně získávají další vinice a vysazují nové keře, až na současných zhruba 30 ha v různých apelacích (Chénas, Régnié, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Fleurie a Côte de Brouilly). Sehnali si dobrého sklepmistra (Marc Theissen) a docela se jim dařilo. V 2014 bohužel Jean Joly zemřel, ale vinařství jede dál. Tohle konkrétní víno je z polohy Côte en Volluet na západě Fleurie a docela vysoko ve svahu. Připraveno v kombinaci nerezu a betonu a coby mix vína z celých hroznů a běžně pomletých. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Rubínová barva. Čistá, ovocná, lehounce teplejší zralejší sladší ovocnost, červené peckoviny a trochu jahod, něco kořenitosti, uhlazenější. Suché, čisté, středně plné, typické, s fajn kyselinou, sladší červená ovocnost, jemnější a docela elegantní, s dotyky kořenitosti, méně a měkčích tříslovin, dobrá délka. Fajn pití. Vinařství dováží Chez Greg, v bedýnkách měl i Sklenička.
Otevřel jsem také Fleurie „Poncié“ 2017 z Domaines Chermette (web, dříve Domaine du Vissoux), tedy víno a vinařství, které mne před mnoha lety jako jedno z prvních přesvědčilo, že věnovat se Beaujolais má smysl a tamní vína mohou být opravdu krásná. Tohle vzniká z vinice v oblasti dost slavné, jihovýchodního a i zde výše položeného a na oblast docela strmého svahu. Zemědělství udržitelné, jsou členy Terra Vitis. Připraveno v betonu, napůl celé hrozny a karbonika, zrání jen beton. Sířeno docela málo. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Výraznější nafialovělá barva. Jméno apelace k tomu samozřejmě svádí, ale tomuhle vínu nejde upřít výrazně florální linku ve vůni, fialky a růže. K tomu sladší ovocnost na pomezí červených a tmavších plodů, lehce kouřové a dotyk lékořice. Již nazrálejší a v bezva kondici k pití. Středně plné, docela koncentrované, suché a šťavnaté, se zralou ovocností, uhlazenější ale znatelné třísloviny, dobrá délka s trochou pepřové kořenitosti v závěru. Hodně solidní kousek! Dováží AdVivum, já nějakou náhodou ulovil v regálu Francerie při nákupu marmelád a bagety a pro víno se tam pak ještě znovu vrátil :-)