„Španělský týden“ zakončíme silným červeným a trochou tradičních bublin. S červeným jsme v Katalánsku, konkrétně v horách v Costers del Segre v podoblasti Les Garrigues, u producenta Cérvoles Celler (web). Ten patří do stejné skupiny rodiny Cusiné jako Cara Nord (psal jsem dříve), Castell del Remei či výtečný Tomàs Cusiné. Cérvoles je moderní nově zbudované vinařství, které obhospodařuje zhruba 55 hektarů výsadeb z let 1970 až 1989, zásadní je Garnacha ale nemálo mají i odrůdy Tempranillo, je tam Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Macabeu a Chardonnay. Vše v nadmořské výšce přes 700 metrů, v ekologickém režimu. Jejich Garnatxa de Cérvoles 2017, na lístku a vypitá v El Camino Tapas Restaurant, je stoprocentní Grenache, certifikované bio, vzniká částečně za použití celých hroznů a ve 4000l francouzských tonneau, cílem je expresivní ovocné víno. Úspěšným :-) Rubínová barva. Intenzivní ovocná aromatika, černé třešně, něco jahod, dřevo trochu znát, ovocná sladkost. Suché, plné, s měkčími tříslovinami, plné s teplem alkoholu (fajn lehce přichladit) ale i s fajn kyselinou a ne utahané a dost dobře pitelné, slušná délka. Líbivější, povedená Grenache.
No a teď jedna úplná klasika, Juvé & Camps Reserva de la Família Cava Gran Reserva Brut Nature 2016. O předchozím ročníku jsem tu psal a v článku je vše důležité. Závěr u ročníku aktuálního je ale stejný – ukázkový konzistentní barák s výborným klasickým vínem, jako bonus navíc v bio. Který ukazuje, že i hlavní víno z velké produkce může být bez dozáže a neztrácet nic na vyváženosti. A také jeden ze slavných producentů, který stále zůstává věrný apelaci Cava a zatím neutíká k novým sdružením jako Corpinnat. Světlejší citronová barva, krásné vytrvalé perlení. Čerstvý, lehčí elegantnější projev, bílé ovoce, lehce citrusové, citronová kůra, sušené bylinky, postupně se vzduchem a teplotou lehce máslové pečivo a celkově o trochu širší projev. Suché, výtečné kyseliny, lehkost a elegance a parádní vyváženost, opět jemně bílé ovocné, delší, čisté. Výtečný kousek, tohle.