Vinný lístek restaurace The Eatery (kterou, pokud jste zatím nenavštívili, rozhodně velmi doporučuji!) obsahuje aktuálně nějakých osm set položek, rozkročených od běžným zákazníkům prakticky neznámých jmen a miniaturních produkcí, přes výtečné „naturál“ kousky po slavné klasické značky. Dají se tam najít opravdu zajímavé věci! Mají i spoustu skvělého Champagne, pokud jste ujetí tímhle směrem. Silná je ale i sekce Čech a Moravy. Z bublin u nich najdete kupříkladu Sekt Jan Petrák (web) a jejich Cuvée Rose v méně obvyklé úplně suché variantě Zero. Jde primárně o odrůdu Frankovka z Kobylí, trať Nivky, a pokud to chápu správně, tak postaveno na ročníku 2009 s druhotnou fermentací v lahvi a ležení tamtéž na kalech od roku 2010 a odstřelem v 2019! Výrazná trochu tmavší barva a velmi pěkné vytrvalé perlení. Ve vůni především drobné červené ovoce, diskrétnější projev s překvapivou svěžestí. V chuti velmi suché, super kyseliny a slušná koncentrace, opět ovocnost drobných červených plodů a dotyk kořenitosti, pepře. Dobře pitelné, osvěžující bubliny s něčím navíc. Bavilo.
Znovu v The Eatery jsme vypili také láhev Pinot Noir „Terroir Krásná hora“ 2017 od Milana Sůkala. Jde o výběr z hroznů a jak už název napovídá, tak původ hroznů je Starý Poddvorov a viniční trať Krásná hora. Školeno 16 měsíců ve francouzských dubových sudech. Sůkal, a především jeho Pinot, je jednou z mých oblíbených voleb, pokud chci odpůrcům červených z Moravy ukázat, proč se s jejich názorem nemohu ztotožnit. Nijak tmavá rubínová barva. Výraznější vůně spojující pěknou ovocnost do peckovin, až trochu v sušené podobě, s linkou dřeva a tabáku. Suché, čisté, dobrou kyselinou, vyvážené (občas mám u některých přehnaných výběrů z hroznů problém, že působí trochu těžkopádně a chybí jim elegance a pitelnost), delší, opět s tóny sušených peckovin a trochou sladšího dřeva. Se vzduchem se pěkně otevíralo a nabízelo komplexnější dojem, zasloužilo by si více času v lahvi a/nebo delší dekantaci. Kdybychom tak věděli předem, že si ho dáme :-) Každopádně fajn kousek.