Dneska si připomeneme víno, o kterém jsem tu psal v minulosti už opakovaně, jen v aktuálně nabízeném ročníku. Ale stejně, když ho hodím třeba na sociální sítě, vždy vzbudí pozornost. Ono mám obavu, že kteroukoliv ze stories na Instagramu asi vidí víc lidí, než čte články tady, co naděláte. Je to frankovka, což není nic neobvyklého, ale ze Španělska! A jako bonus úplně nesířená a z eko produkce. F. Schatz (web) a Acinipo 2014. Článek detailně o dřívejším ročníku je tu, a dalších kouscích z vinařství pak tady. U aktuálního ročníku se vlastně nic nezměnilo, pokud jde o zpracování. Alkohol 14 %, bordó láhev, kovová záklopka celokorek. Tmavší trochu opalizující barva, docela dost depotu. Voňavější, červené až tmavé ovoce, kořenitá (kompletní směs na smetanovou omáčku z divočiny) a trochu herbální linka, trochu kamenité, lehce funky a s již známkami nazrávání a s tím související komplexitou. Čerstvost a energie a zároveň teplo a zralé plody. Suché, šťavnaté, čisté, s výraznější kyselinou a zároveň sladší ovocností, středně plné, vyvážené, s již trochu ohlazeným tříslem. Dobrá délka, naprosto čisté, zrale ovocné, zajímavé, zábavné. I třetí den v jen zašpuntované lahvi v 12-14˚C bez známek upadání a výskytu všemožných podivností, které naturální nesířence občas provázejí. Výborná věc z nabídky BioSueňo.
Od stejného dovozce jsem zkusil Mas Candí Brut Nature 2017, poprvé jsem tu psal o víně v říjnu 2016. Za tu dobu doznalo jistých změn, obvykle leží na kalech o trochu déle než dva roky a přijde mi trochu vycizelovanější. Jo a už to není cava, jsou jedním ze zakládajících členů sdružení Corpinnat a víno jede pod touhle novou a na prestiži nabírající značkou. Stále platí bio(dynamika) a primárně Xarel·lo, Parellada a Macabeu. Citronová barva, krásné bohatší perlení menších bublinek. Čerstvé, trochu citrusové, trochu bílé ovoce, sušeně bylinkové a ovocné, lehce toasty, hodně sympatické a jde si s tím hrát. Suché, čisté, se super kyselinami, vyvážené s výbornou pitelností, krásně čistě udělané, s lehce nahořklou pomelo slupkou v dochuti. Před čtyřmi roky jsem tímhle vínem lákal na teprve čtvrtou párty Družstva a rozhodl se, že si víno zopakujeme na Družstvu č. 24. Letošní nepřízeň okolností nám nedovolila jakoukoliv akci uspořádat, teď zatím ještě doufáme, že i přes epidemiologickou situaci se v září zadaří. Rozprostřeno do delšího času, hezky venku na čerstvém vzduchu mezi stromy (a ovcemi)… no uvidíme :-)