Zklamání někdy přichází na nečekaných místech. Domaine André et Mireille Tissot, které vede špičkový biodynamik a perfekcionista z Jury Stéphane Tissot, je jedním z mých velkých oblíbenců, viz i report z návštěvy vinařství a mnoho dalších článků zde na blogu. Ujíždím hlavně na jejich bílých, ať už tradičně pod závojem nebo z dolévaných sudů, a bublinách, ale měl jsem o nich i povedená červená. Tentokrát jsem otevřel Poulsard 2016 Vieilles Vignes. Jde o selekci starých keřů z jílovitých půd výborných poloh Les Bruyères, La Vasée a La Mailloche, tři měsíce macerace ve starších foudres a dále zrání tamtéž, bez filtrace a nesířené. Klasická jurská láhev, kovová záklopka a celokorek. Světlejší rubínová barva, lehce zakalená. Divočejší, trochu bezsirně funky na úvod, vzletně červeně ovocité, lehce zemité, rustikálnější, masité, s trochou lékořice, zábavné. Suché, lehkonohé, živé a šťavnaté v chuti, snadná pitelnost, zajímavá struktura, i přes lehkost znatelné třísloviny a zajímavě „zrnitý“ projev. Dost povedené. Nechal jsem si polovinu vína na druhý den, abych sledoval vývoj, a bohužel se naprosto rozpadlo do nepřijatelné a nepolknutelné myšiny. Brrr. A přitom těch pár hodin po otevření bylo tak fajn!
A na spravení nálady jedno víno, které mne naopak potěšilo, a nový vinařský „objev“. Alta Alella Mirgin (web) Cava Gran Reserva Brut Nature 2016, tedy klasické španělské bubliny. Z rodinného vinařství v národním parku Serralada de Marina, asi jen 2 km od a na dohled Středozemního moře a jen pár kilometrů od Barcelony. S vinicemi v certifikovaném bio, jedna z poloh je oficiálně klasifikována jako top „cru“, jedou tradiční lokální odrůdy Pansa Blanca (známější mnohem víc jako Xarel·lo) či Mataró (aka Mourvèdre). Nízká intervence i ve sklepě, mají i vyloženě naturální nesířená vína. Tyhle jejich základní bubliny jsou klasická směs Xarel·lo, Macabeu a Parellada, ruční sběr, pouze první jemnější lisování, čistě v nerezu, na kalech 30 až 42 měsíců (zde odstřel v půlce června 2020 a tedy na horním limitu). Citronová barva, pěkné vytrvalé perlení spíše menších bublinek. Čerstvá, energická vůně, trocha citrusů, sušené ovoce a květy, lehce krémová, jemně máslové pečivo s vanilkou, minerální linka. Naprosto suché, s výraznější kyselinou, čisté, bíle ovocné, osvěžující, slušně dlouhé, s decentně nahořklým závěrem. Veskrze povedený, výborně udělaný kousek.