Vinařství Allram (web) z Kamptalu se pomalu ale jistě propracovalo mezi jedny z tamních hvězdných producentů. A to nejen díky výborným vínům z Erste Lage Heiligenstein, Gaisberg a Renner, ale i pro vyloženě parádní „základní“ veltlíny a ryzlinky. V uplynulých měsících jsem opakovaně měl výborný vyvážený bohatší Grüner Veltliner Hasel 2018 a především Riesling Strass 2018. Ručně sbírané hrozny, krátká macerace, spontánní fermentace a zrání pouze v nerezu několik měsíců na jemných kalech. Pistole se šroubovým uzávěrem. Světlejší citronová barva. Čerstvé energické ve vůni a od prvního přivonění napovídá, že víno bude říznějšího stylu. Ovocnost do meruňek a citrusová linka, mineralita a dotyk petroleje. Suché, středně plné, čerstvé s výraznou říznější kyselinou volající po troše tučného masa ale vyvážené, štíhlejší, se skvělou pitelností, velmi fajn klasika. Měl jsem v rámci akce u Kupmeto, aktuální běžná cena po lahvi 370 Kč.
A když už jsem začal ryzlinkem… Weingut Clemens Busch (web), špičkové biodynamické (a už od roku 1984 v organice) vinařství na střední Mosele, a Riesling „O“ 2015. Jejich „normální“ (rozuměj spontánně kvašená, připravovaná ve velkých sudech, málo sířená a nefiltrovaná) vína si dám vždy s chutí. Tahle varianta je ovšem z jejich plně „natur“ řady (kde sdílí místo s ryzlinky (alter-) native a LS), delší dobu macerovaná (byť i běžná vína nechávají na slupkách déle než je v oblasti běžné) a lahvovaná nejen bez filtrace, ale vyloženě kalnější a s výzvou „shake it“ nalepenou na lahvi. Kalnější spíše žlutá než oranžová barva, kterou by název evokoval. Čerstvá, pikantní, slinosbíhavá vůně taktéž jasně naznačující vyšší kyseliny. Plástev medu, zralé jablko a lehce těkavé. Suché, lehkonohé, velmi šťavnaté s výraznou až poněkud agresivní kyselinou (upřímně by mi tam vůbec nevadilo trochu cukru na vyrovnání), spíše jednodušší stavba. Tříslovin nijak moc, nekomplikované, nijak zvlášť dlouhé. Vlastně dost přímočaré. Upřímně při ceně, za kterou v podstatě koupím jejich famózní Marienburg GG, moc nevidím důvod proč pořizovat tohle. Možná ze mě mluví zapšklý tradicionalista, který od moselského ryzlinku čeká něco jiného, ale… prostě tady trochu zklamání. Ovšem šlo vlastně o jeden z jejich prvních pokusů, třeba se to s dalšími roky zlepší :-)