Pokračuji ve zkoumání různých podob odrůdy Albariño, tentokrát jsem vyzkoušel kousek z vinařství Nanclares y Prieto. Samozřejmě Španělsko, Galicie a oblast Rías Baixas, konkrétně pak podoblast (ke které nějak přirozeně inklinuji a vína odtamtud mne zaujala asi nejvíce) Val do Salnés. Alberto Nanclares původně vůbec nezamýšlel dělat víno, ale od roku 1997 si zkusmo trochu hrál (s vinařstvím v garáži, klasika), vína lidem chutnala a v roce 2001 začal expandovat a věnovat se vinaření naplno. V roce 2015 se k němu přidala Silvia Prieto, dnes vinařství dělá, čistě ve vinici i ve sklepě, ke sto tisícům lahví. Primárně různé podoby (odlišné terroiry, stáří keřů a způsoby vinifikace) Albariña a k tomu trochu červeného, z kolaborace s bio vinařem v Ribeira Sacra. Kvašeno spontánně každá parcela zvlášť, lahvováno s velmi omezeným sířením bez čiření a filtrace. Cílem jsou seriózní bílá s potenciálem zrání.
Alberto Nanclares 2018 je jakousi vlajkovou lodí a hlavním, byť ne tím nejlepším, vínem v nabídce. Z především písčitých půd, z osmi různých parcel u dvou obcí, z keřů ve věku 15 až 90 let vedených na pergolách v nadmořské výšce prakticky nula :-) Lisovány celé hrozny, kvašeno v nerezu a několika starších 450-500l francouzských sudech, na kalech 9 měsíců, bez filtrace. Burgundská láhev, zavoskované hrdlo, celokorek. Světlejší žlutá, odstínem do slámové. Jemnější, elegantní vůně, s citrusovými tóny, karambolou, lehce krémová, slaně minerální. Suché, šťavnaté, s výraznější kyselinou ale vyvážené, strukturované, jemně herbální, citrusy a bělomasá broskev, lehce meruňkově pecková docela dlouhá dochuť. Skvěle se pije, neustále nabízí něco ke zkoumání, charakterní zábavné víno. A na míle daleko od běžných navoněných představitelů odrůdy s upravenými kyselinami. A navíc bude myslím slušně zrát. Potěšilo. Cena okolo 15€. Starší ročníky mají RP bodů pravidelně přes devadesát, tohle 94. Celkem chápu proč a doufám, že brzy vyzkouším nějaký výběr z jediné vinice. Jo a mají novinku nečekaně z granodioritu (pomrknutí do vinařství Dva duby ;-) a v tradičních sudech z kaštanu, se těším!