Artadi je zásadním pojmem španělského vinařství a jedním z etalonů Riojy, ač tedy svá vína od roku 2015 značí jinak a s apelací se (tak trochu ve zlém) rozešli. Na jejich nový projekt, šumivku z Baskicka (konkrétně ze zóny Getariako Txakolina, ale opět nenese apelaci), jsem se každopádně hodně těšil a očekával velmi slušnou kvalitu. Dostalo se mi mnohem více! Ve spolupráci s pěstitelem v Zarautz jménem Inaxio Manterola mají k dispozici necelé čtyři hektary tradičních odrůd Hondarrabi Zuri (ve víně dominuje) a Hondarrabi Beltza. Réva je pěstována čistě (samotné Artadi už jede v certifikovaném bio), na pergolách s výhledem na oceán, na jílovité půdě s bazaltem a břidlicí. Izar-Leku Brut Nature 2016 vzniká z hroznů macerovaných asi dva dny za studena, následuje kvašení v nerezu a tiché víno zraje rok na jemných kalech z části v sudech. Následuje klasická druhotná fermentace v lahvi, kde si víno před odstřelem poleží nejméně 18 ale spíše 30 měsíců za docela nízkých teplot (pod 13˚C, dnes 11.5˚C), dozáž žádná.
Izar-Leku Mahastiak v překladu z baskičtiny znamená něco jako „vinice na hvězdném místě“, ročník 2016 je teprve druhým v pořadí. Elegantní viněta, působí to „vážně“. Citronová barva, pěkné perlení menších bublinek. Čerstvá, energická, parádní aromatika. Citrusová linka, dotyk tropického ovoce (ananas) a krémovost, decentně dřevo, zavoní máslový croissant, s mátovou linkou a mineralitou. Suché, s výraznou kyselinou a jistou přísností ale zároveň vyvážené, s krémovostí, bohaté, hodně dlouhé. Slaně minerální, parádně strukturované, minerální, seriózní bubliny. Čekal jsem ostřejší a přímější pití a dostal něco charakterem a komplexitou blíže slušnému Champagne. Takže spokojenost veliká. Až na to, že jsem si objednal jen jednu láhev :-) Cena okolo 23€ už není nízká, ale víno je to parádní. Vzniká zhruba 13 tisíc lahví, a RP 93+. Takže jsem zase objevil už pozdě :-)