Před pár dny jsem konečně otevřel nový ročník hitovky od Milana Nestarce (web), co si budeme nalhávat super úspěšně v zahraničí nejen díky obsahu lahve ale i vinětě, DANGER 380 Volts 2019. Viniční směs Neuburské, Müller Thurgau a Muškát kvasí společně ve velkých starých sudech a dojíždí v lahvi, ale pet nat tomu říká nerad. Je to spíš decentně perlivé a vyloženě živé, žádné exploze když láhev brutálně nepodchladíte :-) Nefiltrované, neodstřelené, nesířené a pod korunkovým uzávěrem. Opalizující žlutá barva, na úvod hodně pěny a pak spíše uměřené perlení. Čerstvé, lehce funky mladičce nemanipulovaně ovocné a florální, lehce divoké a svědčí tomu odvětrání, zábavné. Suché, živé, lehké, řízné, mírně nahořklé takovým tím způsobem co volá po dalším doušku, překvapivě dlouhé, nebezpečně snadno pitelné. Bavilo mne hodně. Nic vážného, ale extrémně osvěžující zábavná „párty“ věc.
Po delší době se mi doma zase objevily bubliny od Albet i Noya (web), populárního biodynamického producenta z Penedès. Už dříve jsem tu o některých jejich věcech, i tichých vínech, psal. Tentokrát pil Efecte Brut Reserva 2017, zatříděno jako Clàssic Penedès, bio, vegan a takové ty věci :-) Odrůdově Macabeu, Xarel·lo, Parellada a trocha Chardonnay z keřů 30+ let starých na jílu a vápenci. Na kalech rok a půl (odstřel 14/07/20) a dozáž 6 g/l. Mají i výše postavenou variantu bez dozáže s dvojnásobným zráním. Světlejší citronová barva, pěkné perlení spíše malých bublinek. Čerstvé, živé, aromaticky citrusy a jablko v kombinaci se sušenými květy, lehce toast. Klasika. Suché, velmi dobré kyseliny, dozáž hezky zakomponovaná, slušně postavené, čisté, ovocité, středně dlouhé. Nic složitého, ale pěkně udělané bubliny s bonusem bio. Měl jsem od BioSueňo, zatím vozí především jejich tichá, ale uvažují o zařazení i bublin.