Otevřel jsem, mimo nějakou zvláštní příležitost ale tak nějak s obavami, že v nadcházejících dnech na to možná nebude nálada a kdo ví kdy taky přijdu o čich a chuť, láhev Champagne Etiénne Calsac L´echappée Belle Extra Brut. Mladý vinař (teď je mu 36 let) představuje dalšího ze současných „klasických příběhů“, v roce 2010 se rozhodl začít dělat víno z necelých 3 ha vinic prarodičů, především okolo Avize (ale krom Côte des Blancs mají i něco jinde, hned ze začátku vysázel trochu v Côte Sezanne a hraje si tam s odrůdami Pinot Blanc, Arbanne a Petit Meslie), do té doby využívaných velkými domy. Práci postupně přesunul směrem k organice, přidal trochu dřeva, perpetuální rezervy vín pro neročníkovky a vína poslal víc „terroirovým“ směrem.
Tahle neročníková základka je z větší časti z hroznů z chladnějších poloh u Grauves a k tomu Avize a Bisseuil, čisté Chardonnay z výsadeb okolo třiceti let starých. Zpracováno v nerezu s tak čtvrtinou v 300 až 600l sudech, na kalech nějakých 7 měsíců a pak na druhotnou do lahví. Základ vína je ročník 2016 a k tomu 30 % perpetuální rezervy založené v roce 2011. Odstřel v listopadu 2018 (tj. na kalech v lahvi jen nějaký rok a půl, to bych upřímně tipoval z projevu déle) a dozáž 4 g/l. Citronová barva, pěkné perlení menších bublinek. Klasická, svěží, slinosbíhavá vůně, jasně připravuje na vyšší kyseliny, zelené jablko a trochu pečené malvice, citrusová a minerální linka. Energické, svěží ale již lehce nazrálé, takový dost precizní styl. Suché, šťavnaté, říznější styl ale vyvážené, čisté poctivé aperitivnější Champagne, potěšilo. Koupeno ve Francii a překvapilo mne, že má dovozce.