Podzimní plískanice, čas na Nebbiolo! Dnes si ušetřím práci, protože o všech vínech už jsem tu psal, jen v jiných ročnících. Začneme ve vinařství La Ca' Növa, základní info můžete najít v zápisku Třikrát Barbaresco od La Ca' Növa a take v Barbera a skvělé Nebbiolo od La Ca'Növa, já se vrhnu rovnou na degustační poznámky. „Základní“ Langhe Nebbiolo 2017 nabízí rubínovou barvu, nijak tmavou. Ve vůni zralejší červené ovocnost, čerstvá a s postupem času a vzduchu je to širší a „teplejší“, znát zralost a trochu vyšší alkohol, něco kořenitosti, lehce divočinka a živočišnost. Suché, čisté, slušně plné, svíravost a dost třísla, mladičké, se sladší červenou ovocností a delší. I přes třísloviny přístupné a dobře pitelné, sympatické poctivé červené s něčím navíc, které bude ještě zrát. A teď už tři podoby Barbaresca…
Barbaresco 2016 rubínová barva, nic tmavého. I zde ve vůni dominantně červené ovoce, peckoviny, kořenitost a teplo z vyššího alkoholu, postupem času florální linka. Suché, šťavnaté, přirozeně červeně ovocné, sevřenější, s docela výraznými tříslovinami, delší, s potenciálem (a potřebou) zrát. Přirozeně fajn. Líbilo se. Barbaresco „Montefico vigna Bric Mentina“ 2016 je v barvě o něco tmavší. Ve vůni teplejší, zralejší sladší ovocnost, pocitově o trochu nazrálejší, s kořenitou linkou se vzduchem trochu směrem polévkové koření. Suché, plnější, s výraznějšími kyselinami, strukturované, s takovou pěknou „zrnitostí“, s výraznějšími tříslovinami a svíravostí, trochu zemité ale už teď docela přístupné. Barbaresco „Montestefano“ 2016 tmavší hutnější rubínová barva. Ostřejší, kamenitější ovocnost, pomezí červených a tmavších plodů, koncentrované, s lehce zemitou linkou, mladistvě působící. Suché, silné, s výraznější kyselinou i tříslovinami, delší, trochu hranatější. Strukturované, seriózní, s velkým potenciálem zrání. Do sklepa bych uložil určitě právě Montestefano, ale pro radost teď pil Langhe Nebbiolo a případně Montefico :-)