Na Jiřího z Poděbrad nedávno otevřela nová restaurace U Tellerů, která krom výborně ošetřené plzničky nabízí i velmi zajímavý vinný lístek. Dost překvapivě dokonce po skle se na něm objevila Soproni Kékfrankos 2012, základní ale již starší frankovka od vinařství Peter Wetzer (viz třeba tento starší článek). Čistě vedené vinice, v tomto případě hrozno z poloh Kohlenberg a Harmler a tedy mixu půd (vápenec, jíl, ale i spraš a štěrk). Ruční sklizeň, spontánní, fermentace a školení ve starých maďarských dubových sudech, lahvováno bez filtrace. Tmavá barva. A tmavší i v ovocnosti, do peckovin jako švestky, pocitově „tvrdší“ vůně, kamenitá, stále dost čerstvá s trochou kořenitosti a zemitosti. Suché, šťavnaté, svíravé, peckovinové, slušně dlouhé, stále mladistvě působící, hezky strukturované a delší. Pěkná poctivá frankovka!
Nedávno jsem otevřel Grotta Rossa Carignano del Sulcis 2017 od známého populárního producenta ze Sardinie, Cantina di Santadi (web), nejznámějšího asi pro své Vermentino a právě Carignano. Podnik vznikl coby družstvo malých pěstitelů a vinařů v roce 1960, aktuálně pracuje se 600 ha vinic a ročně připraví nějakých 1.8 milionů lahví. Tento základní Carignan, připravený čistě v nerezu, pravidelně dostává vysoká hodnocení 90+ bodů coby víno „ukázkové“. Bordó láhev, plastová záklopka, celokorek. Tmavší barva, tón do fialové. Výrazná, teplejší, hodně zrale ovocná až rozinková vůně, džemová, s výraznější kořenitou linkou. Suché, středně plné, s dobrou kyselinou, s přímočarou „nerezovou“ ovocností, teplejší, uhlazené a měkčí ale ne sladké. Líbivé, přístupné, spíš jednodušší ale dobře pitelné. Upřímně takhle vysoké body nechápu, ale co už :-) Vinařství je na našem trhu už mnoho let, ale za ceny obvykle výrazně vyšší, než lahve běžně stojí v zahraničí. Nově je i v nabídce Kupmeto, kde jsem je i kupoval, tohle za 250 Kč a základní Vermentino za 225 Kč. Což je o dost blíž světovému „normálu“.