Že by prestižní apelace měla nabídnout skvělý zážitek, to se tak nějak očekává. Ale vlastně jsem ještě nadšenější z vín kategorie základní (s jistou rezervou…), která dokáží nadchnout. Tak třeba Domaine Pierre Girardin a jeho Bourgogne Pinot Noir „Éclat de Calcaire“ 2018. Pierre-Vincent Girardin (syn známého Vincenta Girardina) je vinař mladý a první jeho ročník byl vlastně teprve 2017. Vinařství je moderní provoz na výjezdu z Meursaultu na Puligny-Montrachet a zřetelně drahý, trochu technicistně precizně působící. Nešetřilo se na ničem, včetně na míru dělaných a přesně dle požadavků toastovaných sudů nezvyklého objemu 456 litrů od François Freres. Všechna vína jsou v zavoskovaných lahvích se špičkovými dlouhými korky testovanými na TCA. Červená vznikají typicky s nějakým dílem neodstopkovaných hroznů a s jemnější extrakcí, lahvují se bez čiření a filtrace a s minimálním sířením.
Tohle základní Bourgogne je z hroznů ze dvou třetin z Pommardu a z třetiny Volnay, v ekologickém režimu, vyrobeny jen tři sudy a jeden z nich byl nový. Víno v nich leželo 9 měsíců a směs poté dalšího půl roku v nerezu. Krásně čerstvé, s přímočarou ale elegantní červenou ovocnosti, třešně a višně, lehce kouřové, energické, voňavé, lehké. Suché, šťavnaté, tříslovin není málo ale jsou jemnější a sladší, celek docela lehkonohý, jemnější, již nyní přístupný ale s potenciálem ještě se rozvíjet dál, krásně vybalancovaný a pitelný. Tak nějak „milé“, nic vyloženě seriózního ale zároveň je v tom vidět něco víc. Prostě mi to chutnalo moc. K nám dováží Domaine R&B, samozřejmě včetně prestižnějších terroir z tohoto vinařství.