Při jednom chladném deštivém večeru jsem s přáteli (a doufám, že brzy nebudu muset psát „v domácí izolaci“) otevřel láhev od španělského bio(dynamického) vinařství Albet i Noya (web), červené z vrcholu jejich nabídky, La Milana 2016. Jde o směs Caladoc (francouzský kříženec Grenache x Malbec), Ull de Llebre (alias Tempranillo) a Merlot, výsadby 24 let staré ve vinici Can Milà de la Roca v oblasti Costers de l'Ordal. Ruční sběr a selekce hroznů, 18 dní macerace za pravidelného přečerpávání, bez čiření (a deklarováno jako vegan) ale s hrubou filtrací, školeno rok a půl v nových francouzských barrique sudech. Těžší burgundská láhev, silná kovová záklopka a celokorek. Hodně tmavá barva. Intenzivní, sladší vůně, koncentrovaná, mix červeného a tmavého ovoce, výraznější projev dřeva, linka pryskyřice a balsamikový tón. Suché, s dobrou kyselinou, plné, intenzivně sladce ovocné, s jemnozrnnými sladšími tříslovinami, delší, hutnější. Velmi efektní kousek s bonusem bio produkce. Upřímně to ale jde trochu mimo můj vkus, byť věřím, že si obdivovatele najde (a ostatním tedy sedělo dost). Víno z nabídky dovozce Bio Sueño a už není levné, doporučená cena po lahvi okolo sedmi stovek. Pohledem na hodnocení staršího ročníku koukám, že se moc nezměnilo :-)
Od stejného dovozce a vinařství jsem otevřel i bubliny, nedávno jsem psal o Efecte a tentokrát to byl úplný základ Petit Albet Brut Reserva 2018. Zatříděno jako Clàssic Penedès, i zde frčka vegan a certifikované bio. Macabeo, Xarel·lo a Parellada, na kalech něco přes rok a půl (odstřel červen 2020), dozážováno na tenhle typ bublin překvapivě hodně, na 8 g/l. Bledá barva, fajn perlení menších bublinek, výraznější pěna. Čerstvé, klasické, čisté, svěží, lehce krémové „kokosové mléko“, bílé ovoce, sušené bylinky a florální tóny. Suché, šťavnaté a čisté v chuti, fajn kyseliny a dozáž umně zakomponována a skryta, ale zakulacené to je, vyvážené, slušně dlouhé, velmi dobře pitelné. Nic vyloženě složitého, ale výborně udělané „základní s něčím navíc“ bubliny.